Zdravlje
Kako postupiti kada netko u vašoj blizini doživi epileptički napadaj
Thinkstock

Epilepsija je nakon migrene najčešći neurološki poremećaj. Epileptički napadaj izgleda dramatično i vrlo je važno u tom trenutku zadržati prisebnost kako bi pomogli osobi koja ga proživljava

Epilepsija je kronični poremećaj u mozgu do kojega dolazi kada moždane kore postanu preosjetljive na podražaje što rezultira napadajem.

Uzroci epilepsije su mnogi, no postoje i oni oblici tog neurološkog poremećaja kod kojih je nemoguće odrediti uzrok. Takva vrsta epilepsije zove se idiopatska epilepsija i najčešće se javlja u dobi između pet i 20 godina. Vjeruje se da genetika kod idiopatske epilesije ima veliki utjecaj.

Epilepsija koju uzrokuju oštećenja mozga (traume, droge, tjelesni napor) ili bolesti mozga (tumori, infekcije, metaboličke bolesti) nazivamo simptomatskom. Kriptogena epilepsija je ona epilepsija za koju se vjeruje da joj je uzrok simptomatski, ali ga je nemoguće identificirati.

Epilepsija je kronični poremećaj, no pravilnim odabirom terapije u 70 posto slučajeva može se postići dobra kvaliteta života i napadaje svesti na minimum. Na žalost, u preostalih 30 posto slučajeva lijekovi ne djeluju. 

Kako prepoznati epileptički napadaj

Kada govorimo o epileptičkom napadaju najčešće mislimo na veliki epileptički napadaj ili grand mal. Osoba pada u nesvijest, grči se, pri čemu se zna ugristi za jezik, poplavi, iz usta joj ide pjena, a ponekad se i nekontrolirano pomokri. Osim grčenja ovaj napadaj karakteriziraju i trzaji mišića. Nakon napadaja koji u prosijeku traje dvije do tri minute, osoba je iscrpljena, boli je glava i pada u san. 

Kako pomoći osobi koja doživi epileptički napadaj

  • ostanite prisebni
  • mjerite vrijeme napadaja (ukoliko traje dulje od pet minuta, zovite liječničku pomoć)
  • osobu koja ima epileptički napadaj pokušajte staviti u bočni položaj (zbog prohodnosti dišnih puteva)
  • ispod glave joj stavite jastuk ili nešto mekano kako se ne bi ozlijedila
  • nemojte sputavati grčenje mišića jer to može rezultirati ozljedama
  • ništa ne stavljate među zube osobi koja ima epileptički napadaj (ljudi to čine kako bi spriječili da se osoba ugrize za jezik, no stavljanje predmeta među zube može biti fatalno)
  • kad napadaj prestane, budite kraj osobe i djelujte na nju smirujuće, lagano i tiho govorite dok ne dođe sebi ili dok ne stigne hitna pomoć
  • ne dajte joj nikakvu hranu, piće ili lijekove dok napdaja u potpunosti ne prođe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!