Zdravlje
Prirodni lijekovi iz narodne medicine koji će vam pomoći da se zaštitite od prehlade
Pexels

Vođeni starim receptima koje su koristili liječnici antičke grčke, od prehlade se štitite na prirodan i siguran način

Ljudi u prosjeku obole dva puta godišnje. Liječnik opće prakse vam može savjetovati da ostanete hidratizirani i odmorni. Ponekad vam ne propisuje čak ni lijekove već udijeli korisne savjete o kućnoj njezi i prehrani. Prirodni 'lijekovi' koji se vraćaju stoljećima, mogu pomoći u ubrzavanju oporavka. 

Dakle, ako se osjećate boležljivo, isprobajte jedan od tih tradicionalnih lijekova koji vam mogu pokazati kako se riješiti neugodne hladnoće i mogućih bolesti:

1. Topli čajevi 

Čajevi datiraju iz 1700-ih i tradicionalno se proizvode s alkoholom, medom i nizom začina. Neki od nas se odlučuju za dodatak s rakijom, medom i limunom. Rakija vam pomaže da spavate, med smiruje grlo, a limun dodaje potreban vitamin C (pomaže  bakterijama da izađu iz nosnica).

2ad00e687301c96a583d47d66d4be13b.jpg?v=1(Foto: Pexels)

2. Pileća juha

Naše bake su doista znale najbolje - ovo je izvrstan lijek. Postoje čak i govorkanja da ju koriste drevni grčki liječnici kada su boležljivi. Skuhane od kostiju mesa ili peradi, dodajte povrće i polako kuhajte hranjivi obrok. Juhe sadrže sastojke koje će vam brzo vratiti poletnost u noge. Dodajte i kurkumu, cimet, čili i đumbir kako biste ubrzali metabolizam. 

184b5dba2c9d9b7d02d93dd171ea0663.jpg?v=1(Foto: Pexels)

3. Glavica češnjaka

Češnjak ima dugogodišnju pozitivnu reputaciju zbog sprječavanja od oboljenja. U 1500.oj godini ljudima se govorilo da jedu više luka kada imaju problema s grlom. Srećom, češnjak ne moramo jesti samog nego ga dodajemo u obroke. Češnjak, s anti-virusnim, antibakterijskim i anti-katarhalnim svojstvima, izvrsno je oružje protiv gripe.

4. Svjež zrak 

Naši su preci barem jedan sat dnevno izašli na otvoreno kada su bili bolesni. Postoji dobar razlog - vitamin D, koji pomaže u sprečavanju gripe i može regulirati naš imunološki sustav. Sada smo svjesni da veliki broj Britanaca nema preporučenu razinu vitamina D u tijelu, posebno zimi. Za odgovarajuću izloženost sunčevim UVB zračenjem potrebno vam je najmanje 15 minuta dnevno. Za one koji ne mogu, vitamini dodataka D3 su alternativa. Oni potiču imunološki sustav i pomažu kod depresije, kostiju, zglobova i zdravlja srca.

5. Prevencija 

Čini se očiglednim, ali postoje mjere koje bismo svi trebali provoditi kako bismo spriječili dobivanje virusa zimi. Sa sobom uvijek trebamo imati dezinfekcijske maramice i antibakterijski gel za ruke. Pranje ruku prije jela je nužno.

6. Prirodni sastojci 

Pelargonija je biljni lijek koji pomaže kod respiratornih infekcija, upale grla i općih simptoma prehlade i gripe. Uzmite je čim počnete osjećati početak bolesti i nastavite dok ne budete vidjeli znakove poboljšanja. Mineralne kapi za nos olakšat će vam disanje. Vitamini za otapanje u vodi očuvat će organizam od uzročnika prehlade. 

89c4a3f88b8a7f73159659a858267d1f.jpg?v=1(Foto: Pexels)

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!