Ostani doma
Zdravlje
Znate li zašto s godinama teže podnosimo mamurluk?
Thinkstock

Plavi orkestar pjeva: 'Bolje biti pijan, nego star'. Slažemo se. Najgora je kombinacija biti pijan i star. Teško se podnosi...

U 20-ima se može dobro zaružiti, bez nekih velikih posljedica. Što smo stariji, svaka nam iduća čaša teže pada pa se uhvatimo da se danima oporavljamo od nekoliko čaša vina. U čemu je stvar? Pa u nama. Nije u vinu. Evo što se događa.

Sa starenjem se mijenja sastav tijela

Preporučeno za tebe

Većina ljudi s godinama će imati više masti, a manje mišića (jedino ako predano ne radite na svom tonusu). Sastav mišića je 75 posto voda, dok masti sadrže samo deset posto vode. Alkohol se brže razgrađuje ukoliko u tijelu ima više vode odnosno mišića. Više masti znači i dulje zadržavanje alkohola u organizmu, a time i dugotrajniji mamurluk. Da stvar bude gora, tu je i dehidracija koja otežava oporavak. 

Imamo manje jetrenih enzima u tijelu

Jetra imaju za zadaću da čiste organizam od toksina. S godinama jetra proizvode sve manje enzima zaduženih za metaboliziranje alkohola i ostalih toksina. 

Proces oporavka se usporava

Već kad zagazite u 30-te vaše tijelo se počinje slabije nositi s infekcijama, bolestima i pijankama. 

Ako i pijemo, pijemo rjeđe

Čovjek s godinama manje konzumira alkohol. Tako bi bar trebalo biti. Što manje pijemo to teže podnosimo alkohol i to uopće nije loše. Čaša dobrog vina poslije ručka sasvim je dovoljna za uživanje.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!