Ostani doma
Zdravlje
Medicinska marihuana smanjuje broj predoziranja opioidima
Thinkstock

Marihuana može ublažiti kroničnu bol kod odraslih pa se sve više američkih saveznih država zalaže za liberalizaciju zakona o marihuani

Predoziranje opioidima postalo je jedan od vodećih uzročnika smrti u SAD-u, no nedavna istraživanja marihuane upućuju na to da se taj trend može preokrenuti

Dr. David Bradford i University of Georgia proveli su studiju o učincima marihuane i usporedili ih s prekomjernim dozama opioda. Navodi se da liječnici koji imaju mogućnost propisivanja medicinske marihuane imaju 14.4 posto manje izdanih opioidnih recepata, što ima neposredan i vrlo važan utjecaj na smanjenje smrti od predoziranja zbog prevelikog korištenja opioidnih analgetika koji blokiraju provođenje impulsa boli od periferije k mozgu. 

U opioidne analgetike spada prije svega morfin, ali i većina derivata morfina (kao što je heroin, kodein...) i sintetski spojevi. Marihuana može ublažiti kroničnu bol kod odraslih pa se sve više američkih saveznih država zalaže za liberalizaciju zakona o marihuani i predlažu je kao alternativu opioidima. No, neka istraživanja sugeriraju da bi marihuana mogla potaknuti opioidnu uporabu, pa bi to moglo pogoršati stanje. 

Dvije nove studije ne procjenjuju izravan učinak legalizacije marihuane na opioidnu ovisnost i smrtnost od predoziranja. Umjesto toga, našle su dokaze da legalizacija može smanjiti propisivanje opioida. Prekomjerno se propisivanje smatra ključnim čimbenikom opioidne epidemije.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!