Zdravlje
Ovaj mladi tata skoro je umro od sepse uzrokovane griženjem noktiju
Facebook/Luke Hanoman

Skoro bilo koja infekcija (čak i urinarna infekcija ili mala posjekotina) može dovesti do sepse. Ovaj čovjek nije prepoznao opasne simptome i skoro je umro

Luke Hanoman ima 28 godina i, kao mnogo ljudi, grize nokte. Luke ima dvoje djece i živi u Southportu u Ujedinjenom Kraljevstvu. I jednom dok je grizao nokte, otkinuo je komadić kože.

"Ugrizao sam nokat i to je spustilo dio kožice na noktu i infiiralo se", rekao je za BuzzFeed News. Nije tome pridavao puno pažnje, ali je počeo osjećati simptome slične gripi, koji su uključivali hladan znoj i temperaturu.

Prst mu je naoteknuo i osjećao je pulsiranje, a i imao je problema s koncentracijom. Ipak, mislio je da se bori s virusnom infekcijom i nastavio je ići na posao taj tjedan jer nije htio izostati.

Mislio je da mu samo trebao malo odmora i kad je u petak zaspao, probudio se tek u subotu u dva popodne. Njegova majka prepoznala je da su njegovi simpomi ozbiljni i da mora ići u bolnicu.

Vezana vijest

Bolnica
podmukla, nagla bolestJeste li znali da je učestalost sepse veća od srčanog udara, moždanog udara i HIV-a zajedno?

Proveo je četiri dana u bolnici u srpnju na intravenoznim antibioticima za liječenje sepse, koja je masivni imunološki odgovor na infekciju koja može dovesti do pada krvnog tlaka, zatajenja organa i smrti. Liječnici su mu rekli da može biti sretan što je živ.

Rano liječenje sepse antibioticima je presudno, jer ako prođe predugo vremena, može doći do točke antibiotici više ne mogu zaustaviti sepsu.

Najčešći simptomi sepse uključuju groznicu, temperaturu i ekstremnu bol. Neki dodatni simptomi su i povišena brzina otkucaja srca (iznad 90 otkucaja u minuti), kratkoća daha, blijeda koža, zbunjenost ili teškoće pri razmišljanju, oticanje...

(FOTO: Thinkstock)

Najčešći se sepsa razvija iz upale pluća i infekcija mokraćnog sustava. Ni kožne infekcije nisu daleko. Budući da su mnoge žene sklone infekcijama mokraćnog sustava, često prepoznaju simptome, koji mogu uključivati bol i peckanje, čestu potrebu za uriniranjem i mutan urin koji može sadržavati krv. Ali ako imate te simptome plus visoku temperaturu i brez otkucaje srce, vrijeme je da posjetite liječnika. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!