Ostani doma
Zdravlje
Što vam govori boja mjesečnice: 6 stvari koje možete saznati
Thinkstock

Znamo koliko mjesečnica može svaki mjesec uzrokovati probleme kod žena. Grčevi, nadutost i umor samo su neki od njih. Svejedno, ona može biti pravi pokazatelj ako nešto u našem tijelu nije kako bi trebalo biti

Boja menstrualne krvi može dati dobar uvid u ono što se događa u našem tijelu. Može biti u rozim nijansama, do svijetlo i tamno crvene pa do smeđe i tamno smeđe. U nastavku pročitajte što vam koja boja krvi zapravo govori. 

1. Roza

Ako menstrualna krv ima rozih nijansi to može značiti da imate nisku razinu estrogena u tijelu, osobito ako imate slabiju menstruaciju nego inače. No, neke su studije pokazale da i prekomjerna vježba može smanjiti razinu estrogena, ponekad uzrokujući da potpuno i nestane. 

Preporučeno za tebe

(FOTO: Thinkstock)

 

2. Blijedo razrijeđeno crvena 

Blijeda i razrijeđena menstruacija može biti jedan od simptoma anemije, pogotovo ako se stanje pogoršava svaki mjesec i ako su menstruacije sve obilnije. Također, ovakve menstruacije mogu značiti i nedostatak željeza u organizmu, pa ako primjetite da prečesto morate mijenjati tampone ili uloške, ne bi bilo loše potražiti liječnički savjet.             

3. Tamno smeđa

Ako je boja vaše menstrucije tamno smeđa, moguće je da je riječ o zaostaloj krvi ili dijelovima oljuštene maternice koji sada izlaze iz tijela. Ali nema razloga za brigu, to je i dalje normalna pojava.  

(FOTO: Thinkstock)

 

4. Jarko crvena s mnogo ugrušaka

U ovakvom slučaju, često je problem u visokoj razini progesterona i niskoj razini estrogena. Zgrušavanje u manjoj mjeri je normalna pojama, no ako su ugrušci veći i ako ih je više, pokazatelji su hormonalne neravnoteže u organizmu.

5. Kombinacija sive i crvene boje 

Najčešće se radi o nekoj vrsti infekcije koju je potrebno liječiti. Također, ako se dogodi za vrijeme trudnoće, može biti znak i spontanog pobačaja. 

6. Crvena boje brusnice

Imate normalnu i zdravu menstruaciju. Iako, "normalno" je teško definirati jer nije svako tijelo jednako, ali generalno, u ovom slučaju znači da je sve kako treba biti. 

(FOTO: Thinkstock)

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!