Ostani doma
Zdravlje
Zaboravite na ubode i ugrize: evo kako se zaštititi od komaraca i krpelja
Thinkstock

S dolaskom ljepšeg vremena uvijek se nameće pitanje kako se zaštititi od komaraca i krpelja. Priroda se pobrinula i za to

Toplije vrijeme i dulji dani ne znače samo uživanje na svježem zraku i kupanje u moru, rijekama i jezerma, nego i ubode i ugrize raznih nametnika. Na sreću, postoje učinkoviti prirodni načini na koje se možemo zaštititi od komaraca i krpelja.

1. Odjeća

Koliko god bilo vruće, trebali bismo prekriti tijelo odjećom - lagane, svijetle lanene košulje i hlače nametnicima će onemogućiti pristup. Isto tako, ukoliko idete u prirodu, obavezno odjenite duge hlače i duge rukave, nogavice stavite u čarape kako se u njih ne bi mogli uvući krpelji. 

2. Voda

Preporučeno za tebe

Plodno tlo za komarce je ustajala voda i to sasvim malo vde - dovoljno im je ono što ostane u podlošku za cvijeće nakon zalijevanja, da se namnože. Stoga vodite računa da u vašoj blizini nema ustajale vode. 

(FOTO: Thinkstock)

3. Sredstvo za zaštitu protiv komaraca i krpelja

Vrlo jednostavno sami možete napraviti sredstvo za zaštitu protiv komaraca i krpelja. Trebaju vam eterična ulja, bazno ulje i 70 postotni alkohol koji ćete kupiti u ljekarni.

Sprej za odjeću i prostor

  • eterično ulje eukaliptusa 30-ak kapi
  • eterično ulje ružmarina - 30-ak kapi
  • eterično ulje limuna ili limunske trave - 30-ak kapi
  • eterično ulje čajevca - 30-ak kapi
  • eterično ulje lavande - 30-ak kapi
  • alkohol - 1 decilitar

Ulijte alkohol u bočicu s raspršivačem i nakapajte ulja te dobro protresite svaki put prije korištenja. Sredstvo našrpicajte po djeći, zavjesama, jastucima. Postupak ponavljajte svakih nekoliko sati.

Kombinaciju i količinu ulja možete prilagoditi svom ukusu, odnosno napraviti sredstvo protiv komaraca i krpelja koje će vam ugodno mirisati. Ako vam neko od gore spoemnutih ulja ne odgovara, izbacite ga ili smanjite količinu, a povećajte količinu nekog drugog ulja. 

Sredstvo za zaštitu od komaraca i krpelja koje se nanosi na kožu

Umjesto alkohola koristite neko bazno ulje - bademovo ili kokosovo bez mirisa su dobar izbor. 

U 100 ml baznog ulja nakapajte 40-ak kapi lavande, par kapi eteričnog ulja limunske trave i 20-ak kapi eteričnog ulja čajevca te po potrebi nanosite na kožu.

Ovo su vrlo jednostavni, a učinkoviti načini kako se zaštititi od komaraca i krpelja, a da bi učinak bio još veći u svoju prehranu vrstite sirov češnjak. Komarci ga nikako ne vole. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!