Ostani doma
Zdravlje
Razlozi za pojačano ispadanje kose i kako ih spriječiti
Thinkstock

Kosa vam je počela pojačano ispadati, a ne znate što je razlog? Ovo su neki najčešći razlozi ispadanja kose...

Kad govorimo o opadanju kose, logično je da to samo po sebi nije nimalo pozitivna stvar. Ipak, dobra je vijest što gubitak kose ne mora biti trajan, već se može spriječiti na nekoliko načina. Za vas smo izdvojili koji su najčešći razlozi ispadanja kose te kako ih zaustaviti na vrijeme.

1. Problemi sa štitnjačom

Štitnjača je žlijezda za koju sa sigurnošću možemo reći da utječe na gotovo sve funkcije u našem organizmu. S obzirom na to, kad štitnjača oboli, možemo očekivati i druge zdravstvene probleme. Između ostaloga, problemi s radom štitnjače mogu uzrokovati i pojačano ispadanje kose. Poremećaji u radu štitnjače najčešće se liječe terapijom lijekovima.

2. Stres

Stresni događaji uvijek djeluju negativno na naše cjelokupno zdravlje,  što nije ni čudno s obzirom na to koliko je naš organizam podložan utjecajima iz okoline. Stres jednako tako može uzrokovati i pojačano ispadanje kose, a kako to spriječiti? Izbjegavanje stresa prvo je i jedino rješenje.

3. Manjak željeza

Nedostatak željeza u krvi može, između ostaloga, rezultirati i naglim ispadanjem kose. Dobra je stvar ta što se manjak željeza može riješiti vrlo jednostavno – uvođenjem pravilnije prehrane te uzimanjem dodatnih vitamina.

4. Bolesti vlasišta

Ispadanje kose može biti uzrokovano i različitim bolestima vlasišta, a ono što je dobra vijest je to da je većina tih bolesti izlječiva. Potrebno je samo na vrijeme dijagnosticirati nastali problem i započeti s odgovarajućom terapijom.

5. Lijekovi

I određeni lijekovi mogu dovesti do problematičnog vlasišta, odnosno pretjeranog ispadanja kose. Nažalost, često se ništa ne može postići da se spriječi ovaj problem, eventualno uvođenje kvalitetnije prehrane i zdraviji život.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!