Ostani doma
Zdravlje
Pretjerali ste jučer i jedva čekate šalicu kave? Istraživanje je pokazalo koliko je to korisno
Thinkstock

Ako ste jedni od onih koji jedva čekaju kavu, nakon pijanstva - moramo vas razočarati

Bez obzira na to jeste li popili čašicu, dvije ili ste pretjerali prošli večer, kava ujutro neće biti od velike koristi, tvrdi istraživanje. 

Iako se nadamo da će jedna šalica rabuđujućeg napitka pomoći da se otrijeznimo, ona zapravo nema veliki utjecaj na naše kognitivne sposobnosti. Profesor Tony Moss of na londonskom South Bank Universityju tvrdi da kava ni na koji način ne smanjuje količinu alkohola u krvi.  

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

U emisiji Food Unwrapped na programu Channel 4’s otkrio je da ćete se možda osjećati više budni, ali koordinacija vaših očiju i ruku kao i ostale motoričke sposobnosti ostat će 'usporene' pod utjecajem alkohola. Moss je svoje tvrdnje odlučio i potkrijepiti. 

(FOTO: Thinkstock)

Pozvao je pet studenata u bar s kontroliranim uvjetim i zamolio ih je da popiju dovoljno vodke i gin-tonica da bi postali pomalo pripiti. Dao im je, zatim, kratki test koordinacije u kojem su morali provući žicu kroz prsten i nitko nije položio zadatak.

Profesor im je ponudio šalicu jake kave i, iako su se osjećali više budni, ponovno su pali na testu motoričkih sposobnosti. Testirao je i količinu alkohola uz pomoć alkotesta na puhanje i utvrdio da kava nije imala nikakav učinak. 

Zaključak istraživanja bio je da je "jedina stvar, koja nas može otrijezniti, vrijeme." Dodao je da treba otprilike tri sata da tijelo razgradi jednu čašu vina, a za pivu mu je dovoljno dva sata. 

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!