Ostani doma
Zdravlje
Predmenopauza: kako utječe na menstrualni ciklus
Thinkstock

Predmenopauza priprema ženu na razdoblje u kojem postaje neplodna, a može biti veoma neugodna zbog mnogih simptoma

Perimenopauza ili predmenopauza odnosi se na vrijeme u kojem se žensko tijelo sprema na promjenu i ide ka trajnoj neplodnosti, tj. menopauzi. Javlja se kod žena različite dobi, a može se manifestirati čak 10 godina prije prave manopauze.

(FOTO: Thinkstock)

Preporučeno za tebe

Mijenja se razina hormona estrogena i progesterona, a i sama se mjesečnica promijeni - ciklus može postati dulji ili kraći, a nekad može u potpunosti preskočiti jedan mjesec. Mjesečnica može postati više obilna nego što je uobičajeno, iako je češće da se količina menstrualne krvi smanji, a i dolazi do promjene u simptomima (npr. jači menstrualni grčevi).

Žene koje prolaze kroz veoma neugodne menstrualne promjene, mogu si olakšati uzimanjem hormonalnih tableta

Preporučuje se i određena vrsta prehrane za vrijeme hormonalnih promjena. Tako su na popisu zdrave i raznovrsne namirnice pune nutritivnim vrijednostima zato što se cjelokupni metabolizam u ovom razdoblju uspori pa je tako dobro izbjegavati izrazito masnu hranu te ugljikohidrate.

Neki liječnici kažu kako soja, može pomoći pri ublažavanju menstrualnih simptoma jer 'imitira' hormon estrogena koji je tada u padu. Kalcij i vitamin D svakako su na popisu onoga što se u tijelo treba unositi zbog sprječavanje razvitka osteoporoze.  

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​   

Reci što misliš!