Zdravlje
Prirodne namirnice koje sprječavaju razvoj raka prostate
Thinkstock

Kao ni kod bilo koje druge bolesti, ne postoji stopostotna prevencija za pojavu raka, no postoje načini koji bi mogli smanjiti rizik

Ne postoji jedinstveni način kako spriječiti rak prostate, ali postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći u smanjenju rizika od pojave. Održavanje zdrave težine, redovita tjelovježba te konzumiranje mnogo voća i povrća, samo su dio popisa poželjnih preventivnih navika.

Nakon raka kože, rak prostate je najčešći tip raka među Amerikancima, na sreću većinom bez životne opasnosti. Američki znanstvenici tvrde kako muškarci koji boluju od raka prostate imaju stopu preživljavanja od visokih 99%.

No, rak može ostaviti ozbiljne posljedice na kasniju kvalitetu života, stoga, bolje spriječiti ako je ikako moguće. 

(FOTO: Pixabay) 

 

U nastavku vam donosimo nekoliko prirodnih načina kako reducirati rizik od razvoja raka prostate. 

1. Proizvodi od soje 

Izoflavoni su kemijski spojevi koji sadrže protuupalna svojstva, a proizvodi od soje sadrže njihovu najveću koncetraciju. U to ubrajamo tofu, sojino mlijeko i miso. Uz soju, izoflavone sadrže i grah, slanutak i lucerna. 

2. Omega-3 masne kiseline 

Nalaze se najviše u ribi te u ostalim morskim proizvodima. No, ako niste ljubitelji morske hrane, omega-3 se nalazi i u sjemenkama lana te orasima koji su savršeni za lagane obroke. 

3. Rajčice

Sirove, kuhane il konzervirane rajčice sadrže sastojak zvan likopen za kojeg znanstvenici smatraju da smanjuje rizik od raka prostate, ali i pluća i želudca. Uz rajčice, likopenom su bogate breskve, lubenice i grejp.

4. Kava

Prije dvije godine, znanstvenici su objavili rezultate istraživanja koja su pokazala kako kava ima nevjerojatan utjecaj na razvoj raka. Razlog su antioksidantna svojsta koja utječu, ne samo na pojavu raka, već i ostalih bolesti. 

 

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!