Zdravlje
Zaboravite na mobitele kad padne mrak: plavo svjetlo ekrana opasno za oči
Thinkstock

Sve više vremena provodimo gledajući u ekrane, a ispostavilo se da je to, osobito noću, opasno za vid

Život bez pametnih telefona i laptopa danas je nezamisliv. No, plava svijetla kojima svijetle ekrani sveprisutnih gadgeta, prema najnovijem istraživanjju, ugrožavaju zdravlje naših očiju.

Znastvenici sa Sveučilišta u Toledu doveli su u vezu plava svjetla ekrana s oštećenjem mrežnice - jednim od vodećih uzroka gubitka vida u SAD-u. "Nije tajna da plava svjetla loše utječu na vid, oštećujući mrežnicu", kaže član znanstvenog tima sa spomenutog sveučilišta, koji je proveo studiju o utjecaju plavog svjetla na oči, Ajith Karunarathne.

(FOTO: Thinkstock)

Makularna degeneracija rezutat je odumiranja fotoreceptornih stanica rožnice. Zadaća fotoreceptornih stanica  je prikupljanje slika iz okoline i slanje istih mozgu pomoću kemijskog spoja retinala koji reagira na svjetlo. No, plavo svjetlo ekrana utječe na retinal tako što izaziva reakciju te retinol stvara otrovni spoj i ubija stanice fotoreceptora. Najveći je problem što se te stanice ne mogu regenerirati. 

No, ne treba paničariti. Postoje jednostavni načini kako zaštititi oči od utjecaja moderne tehnologije. Neke ekrani već imaju ugrađene noćne filtere. Ukoliko to nije slučaj s vašim mobitelom ili laptopom, stručnjaci savjetuju često odmaranje očiju na način da gledate u daljinu ili jednostavno na par sekundi zatvorite oči.

Nije loša ni opcija da nakon zalaska Sunca manje vremna provodimo na društvenim mrežama i internetu, a više sa svojom obitelji i prijateljim - uživo. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!