Zdravlje
Opremili ste se vitaminima C i drugim suplementima? To možda nije tako dobra ideja
Thinkstock

Gripa i prehlade približavaju se vrhuncu, a ormarići se sve više pune suplementima poput vitamina C. Međutim, je li to dobra ideja?

Prehladne, gripe i viroze došle su na svoje s hladnim danima. Mnogi od nas pokušavaju im se oduprijeti uz vitamine u tubicama, multivitamine, minerale i druge suplemente koje možemo kupiti čak i u drogerijama.

Međutim, pretjerivanje bi moglo biti kobno. 

Suplementi pomažu zaustaviti prehladu i smanjiti simptome te dokazano štite tijelo i osnažuju ga. Istraživanje iz 2013. godine tvrdi da je vitamin C posebno koristan za osobe koje su fizički aktivne kao i cink koji ubrzava oporavak od prehlade.

(FOTO: Pexels)

Međutim, tijelo ne može do kraja iskoristiti vitamine u obliku šumećih tableta koje se otapaju u vodi. 

"Ako ih uzimate previše, trošite novac i na kraju ćete sve to pomokriti", tvrdi profesorica medicine Aileen Marty za Woman's Health. To, ipak, nije najgore što vam se može dogoditi zbog suplemenata. 

Pretjerana doza vitamina A,D,E i K mogu se "nakupiti" u organizmu nakon nekog vremena. Pretjerivanje s vitaminom A dovodi do promjena u vidu, bolova u kostima i oštećenja jetre.

Znanstvenici još uvijek ne znaju koliko je točno previše pa zato savjetuju da se ne uzima više od 100 posto preporučene doze. Upravo se iz ovih razloga preporučuje da se suplemente ne uzima redovito i da se radi pauza.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!