Ostani doma
Zdravlje
Uhvatila vas je blagdanska depresija? Nemojte se prepustiti, saznajte kako je pobijediti
www.profimedia.hr

Iako je prosinac mjesec slavlja i opuštanja, u mnogima budi potpuno drugačiji osjećaj

Iako je prosinac poznat kao najljepši mjesec u godini, mnogi jedva čekaju da prođe. Mjesec zabave, druženja, opuštanja i odmora često može u ljudima izazvati i osjećaj depresije.

Što je zapravo razlog zbog kojeg ljudi ne osjećaju veselu blagdansku atmosferu, već ih preplavljuju tuga i nevoljkost, saznajte u nastavku. 

(FOTO: www.profimedia.hr) 

Depresiji su za vrijeme blagdana sklonije osobe koje su usamljene, nemaju puno prijatelja, koje su nedavno prekinule s partnerom ili koje su u besparici. Usamljene osobe se osjećaju još usamljenijima, a one siromašne još siromašnijima. 

No, razlozi sezonske depresije se nalaze i u prirodi. Dani postaju sve kraći, a noći sve duže. Vrijeme je mračno i tmurno pa osobama pada životna motivacija i sama kvaliteta života. Raste potreba za snom, ali i povećana želja za ugljikohidratima

No, nema brige. Sezonske tuga i žalost mogu se spriječiti i izbjeći. Nemojte se prepustili ludilu i ne idealizirajte blagdane. Ne trebate potrošiti gomilu novaca za poklone, planirajre mudro i ne povodite se za konzumerizmom. Ne zavaravajte se reklamama koje govore o savršenom Božiću. Odmorite se i družite s obitelji, to je ipak temelj svih ovih blagdana. 

Ali, obavezno se i dobro najedite. 

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!