Ostani doma
Zdravlje
Prehlada ili gripa? Evo kako ih možete razlikovati
www.profimedia.hr

Prehlada i gripa imaju nekoliko istih simptoma, no postoje jasni načini kako ih možete razlikovati

Simptomi prehlade

Vezana vijest

Prehlada
bolje spriječiti nego...Saznajte tajnu u borbi protiv prehlada i gripa: postoji namirnica koja će vas zaštititi od virusa

I prehlada i gripa su respiratorne bolesti s vrlo sličnim simptomima. Međutim, ovi simptomi mogu biti manje ozbiljni, ako patite od prehlade. Obična prehlada i gripa različita su stanja, ali često dijele neke od istih simptoma u ranim fazama, kao što su glavobolja, curenje nosa ili upaljeno grlo.

Prvi znak prehlade biti upala grla koja je obično popraćena hunjavicom i blagim zagušenjem sinusa. Nakon nekoliko dana možete razviti kašalj, a djeca će vjerojatno imati i temperaturu.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Još uvijek se osjećate kao da ste dovoljno dobro da nastavite s normalnim svakodnevnim aktivnostima, kao što je odlazak na posao.

Simptomi gripe

Simptomi gripe uglavnom su isti kao i simptomi prehlade, iako mogu biti akutniji. Razlika je u tome što je gripa potencijalno mnogo ozbiljnija, pogotovo za djecu i starije osobe, i često se ne osjećamo dobro još dugo, ponekad čak tjedan ili dva.

Dodatni simptomi koje se mogu pojaviti kod gripe uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, bolne mišiće, želučane tegobe i mučninu. Veća je vjerojatnost da ćete se osjećati jako iscrpljeno i nećete moći nastaviti svoju svakodnevnu rutinu kao i obično.

Prevencija prehlade

Vezana vijest

Baj baj prehlada!Kako se u nekoliko jednostavnih koraka obraniti od prehlade i gripe

Prehlada se vrlo lako širi, pogotovo kada provodite puno vremena u blizini drugih ljudi. To može biti posebno važno ako radite u uredu s više ljudi ili putujete javnim prijevozom.  Klice koje se šire od kašlja ili kihanja mogu preživjeti i do 24 sata.

Redovito perite ruke s toplom vodom i sapunom i izbjegavajte dijeljenje stvari kao što su ručnici ili šalice s ljudima koji su možda zaraženi. 

Prevencija gripe

Kako biste se zaštitili od gripe, pazite na svoj imunitet držeći se uobičajenog vremena za spavanje i zdrave prehrane. Cijepljenje protiv gripe će vam pružiti veću zaštitu od različitih vrsta gripe.

Trajanje prehlade

Simptomi prehlade kao što su visoka temperatura i umor obično ne traju duže od sedam do deset dana kod odraslih i starije djece. Kod djece mlađe od pet godina prehlada može trajati i do 10 do 14 dana.

Iako ćete se osjećati bolje tjedan dana nakon zaraze, još uvijek možete kašljati i dva do tri tjedna. Sve dok imate simptome prehlade, bez obzira je li to kašalj ili povremeno kihanje, i dalje ćete predstavljati rizik od zaraze za druge osobe.

(FOTO: Thinkstock)

Trajanje gripe

Ako imate gripu, simptomi se mogu početi smanjivati nakon tjedan dana, iako se možete osjećati oslabljeno duže vrijeme. Iako se možete potpuno oporaviti u razmaku od tjedan ili dva, gripa može dovesti do niza drugih zdravstvenih problema, ako ste osjetljiviji na infekcije.

Liječenje prehlade

Dok obična prehlada i gripa mogu biti vrlo neugodne, one su posljedica virusa, što znači da nemaju lijek, a pacijentima je obično najbolje pomaže liječenje simptoma kod kuće. Preporučuje se odmor, toplina i puno tekućine kako biste izbjegli dehidraciju.

Također možete kupiti lijekove protiv kašlja ili prehlade ili lijek protiv bolova kako biste ublažili simptome i osigurali udobnost. Kod kašlja, vruća voda od limuna s medom može imati isti učinak kod ublažavanja grla kao lijekova protiv kašlja.

Liječenje gripe

Kao i kod prehlade, simptomi gripe se često mogu liječiti od kuće tako da se puno odmarate i uzimate lijekove kao što je paracetamol ili ibuprofen kako biste smanjili temperaturu. Ne preporučuje se uzimanje antibiotika za gripu jer ne ubrzavaju oporavak.

Antibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje infekcija koje uzrokuju bakterije. Antibiotici ne djeluju protiv infekcija uzrokovanih virusima, kao što su prehlade i gripa. Stoga nema svrhe uzimati antibiotike za liječenje prehlade ili gripe.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!