Ostani doma
Zdravlje
Mogu li žene malim promjenama smanjiti rizik za bolesti srca i rak dojke?
www.profimedia.hr

Ako ste žena, vjerojatno ste više zabrinute oko raka dojke nego oko bolesti srca

No,  žene imaju veći rizik od umiranja od bolesti srca nego od svih karcinoma zajedno. Ipak, samo oko 50% žena shvaća da su izložene većem riziku od bolesti srca nego od bilo čega drugog.

Zanimljivo je da bolesti srca i rak dojke dijele mnoge iste faktore rizika. Postoje dvije stvari koje možete učiniti kako biste smanjile rizik, i nisu nimalo neočekivane: redovito vježbanje i zdrava prehrana.

Koliko je vježbanja idealno?

Preporučeno za tebe

Mnoge studije su pokazale da što je žena manje fizički aktivna, veći su joj rizici za kardiovaskularne bolesti i rak dojke. Naravno, druga strana je da što je više fizički aktivna, to je manji rizik.

Najnovije smjernice za fizičku aktivnost pozivaju na najmanje 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno. To je samo 21 minuta dnevno! Više je boljei sve je važno! Hodanje, vrtlarstvo, stepenice, plesanje, čišćenje kuće...vježbanje ne mora biti u teretani. Ključno je izbjegavanje dugih razdoblja sjedenja. Dakle, sjedite manje, krećite se više.

Kako prehrana može smanjiti rizik?

Prehrana bogata voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim proteinima (kao što su plodovi mora, tofu ili grah) i niska količina rafiniranih namirnica, šećera, te crvenog i obrađenog mesa, povezana je s nižim rizikom za srčane bolesti i rak dojke. 

Da: voće i povrće, biljni proteini kao što su grah, leća, orašasti plodovi i sjemenke,  cjelovite žitarice kao što su smeđa riža, kvinoja i kukuruz umjesto rafiniranih žitarica; ako jedete meso, najbolja su riba i perad.

Vezana vijest

srčani udar
na vrijeme reagirajtePrepoznajte ih i spasite si život: simptomi srčanog udara kod žena

Ne: rafinirane žitarice (stvari napravljene od bijelog brašna, bijela riža); izbjegavajte dodavanje previše šećera i slatkih pića, pokušajte ne jesti crveno ili obrađeno meso ili drugu obrađenu hranu (poput brze hrane ili smrznutih, gotovih jela).

Osim nezdrave prehrane i tjelesne neaktivnosti, drugi glavni čimbenici rizika uključuju pušenje, pretilost, dijabetes, visoki kolesterol, visoki krvni tlak, godine (osobito nakon menopauze) i obiteljsku povijest bolesti srca. Važno je pratiti šećer u krvi, kolesterol i krvni tlak. Mamografija i pregled dojki su važni za ranu dijagnozu raka dojke.

Ukratko, mediteranska prehrana i tjelesna aktivnost su razumne mjere koje su važne za prevenciju, pa čak i liječenje kardiovaskularnih bolesti i raka dojke - dva glavna zdravstvena problema žena.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!