Zdravlje
8 načina kako smanjiti rizik od bolesti srca, a neki od njih su čak i zabavni
www.pixabay.com

Donosimo vam jednostavne trikove za popravljanje svog zdravlja i stanja kardiovaskularnog sustava. Nije tako teško kako vam se možda čini

Sve je više oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Od ovih bolesti godišnje u svijetu umire oko 18 milijuna ljudi. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a umire više žena nego muškaraca. Zato vam donosimo važne korake koji mogu smanjiti rizike od kardiovaskularnih bolesti. Vrlo je jednostavno, a može biti čak i zabavno. Prestanak pušenja i izbjegavanje previše alkoholnih pića su obavezni dio puta prema zdravlju. Redovito vježbanje i dovoljna količina sna su također nešto na čemu trebate raditi. Međutim, tu je i čitav niz malih trikova koji vam mogu pomoći da popravite svoje zdravlje i smanjite rizike od ovih smrtonosnih bolesti.

1. Kućanski poslovi

To nije samo način da očistite kuću od prašine i da vam podovi budu čisti. Dosadašnja istraživanja pokazuju da je potrebno kretati se 30 minuta dnevno, a čak i ako samo čistite smanjujete rizik od srčanih bolesti za 24 posto. U svakom slučaju pobjeđujete.

Vezana vijest

Jednim udarcemMogu li žene malim promjenama smanjiti rizik za bolesti srca i rak dojke?

2. Kombinirajte tjelovježbu

Možda mislite da su dinamične aktivnosti poput trčanja najbolje za zdravlje vašeg srca, ali kad je riječ o smanjenju rizika od srčanih bolesti, istraživači su otkrili su statičke aktivnosti najbolje za srce. To znači da trebate dodati trening snage, čak i ako se samo radi o 5 minuta.

3. Seks je važan

Sada smo privukli vašu pažnju. Stručnjaci kažu da seks može povećati otkucaje srca i uravnotežiti vaš krvi tlak, smanjujući rizik od srčanih bolesti za 40 do 50 posto. A to je samo jedan razlog više za uživanje u seksu.

(FOTO: Thinkstock)

4. Napunite svoj tanjur zdravim namirnicama

Kada je riječ o namirnicama koje će vašem zdravlju dati poticaj, postoji puno izbora. Kako bi vaše srce i krvne žile bili zdravi opskrbite se omega-3 masnim kiselinama, chia i lanenim sjemenkama, antioksidansima i avokadom. Povremena čaša vina također ima svoje prednosti.

5. Konzumirajte često jogurt

Vaše srce voli jogurt. Jedno istraživanje pokazalo je da konzumiranje dvije porcije tjedno može dovesti smanjanja boelsti srca za 20 posto.

6. Kombinacija zdravih stilova

Kombinacija različitih zdravih stilova i wellness prakse mogu se povezati sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti: vegetarijanstvo, joga i masaže. Zato napunite svoj hladnjak s povrćem, posjetite saunu i vaše srce će biti zadovljno. 

Vezana vijest

jeftina i kvalitetnaSvako jutro jedno jaje: zašto su jaja dobra za nas?

7. Jedite jaja 

Iako su jaja godinama imala lošu reputaciju, počelo se shvaćati koliko su zdrava. Zapravo, jedno istraživanje pokazalo je da jedno jaje dnevno može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti. 

8. Unos polifenola je važan

Polifenoli se nalaze u povrću, voću i crnom vinu, a prethodna istraživanja pokazala su da konzumiranje hrane koja je bogata njime može spriječiti bolesti srca. To znači da trebate obogatiti prehranu trešnjama, jagodama, grožđem, artičokama, crvenim lukom i s malo tamne čokolade.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!