Zdravlje
Simptom depresije za koji rijetki znaju: pokazatelj koji će vam reći reći patite li od nje
Ilustracija/Thinkstock

Iako na njega često ne obraćamo pažnju, puno može govoriti o našem psihičkom zdravlju

Svatko od nas, najmanje jednom u mjesec dana, proživi trenutke u kojima se razina stresa podigne od 0 do 100 u roku od nekoliko sekundi. Je li riječ o šefovom izljevu napada, o gužvi u prometu ili prolivenoj kavi u tramvaju. 

U većini slučajeva, ljutnja je sastavni dio života, no konstantni bijes u određenim situacijama, može značiti postojanje dubljeg problema - depresije

(FOTO: www.profimedia.hr) 

Istraživanja su pokazala kako je ljutnja, otvorena ili potisnuta, zapravo česti znak razvoja psihičkih problema. Psiholozi kažu kako osobe koje imaju problema s kontroliranjem bijesa, mogu imati problema s razvojem depresije. Liječnici su opisali ovakav oblik psihičke bolesti kao bijes okrenut prema samome sebi. 

"Ne izgleda uvijek kao depresija, ali je", rekla je Marianna Strongin, psihologica iz New Yorka. "Pacijenti većinom kažu kako su primijetili da lakše i brže ispadaju iz takta nego uobičajeno, a kada krenemo 'kopati' dublje u njihovu psihu, shvatimo da je riječ o depresiji", nastavila je. 

Iako se najčešće za tužne, potištene i zatvorene osobe veže etiketa depresivnosti, ne smiju se ignorirati osobe s pretjeranim izljevom bijesa, jer oni najčešće lakše ispoljavaju ljutnju, nego dublje emocije kao tuga.

 

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Reci što misliš!