Zdravlje
Otkriven najčešći razlog uzimanja medicinske marihuane i koliko se često koristi
www.profimedia.hr

Gotovo dvije trećine pacijenata u SAD-u, koji koriste marihuanu u medicinske svrhe, to čini u okviru liječenja kroničnih bolova, pokazalo je novo istraživanje

To je u skladu s velikim brojem Amerikanaca koji pate od kroničnih bolova i snažnim znanstvenim dokazima da je marihuana učinkovito sredstvo u liječenju boli, navode autori u časopisu Health Affairs.

Vezana vijest

Što se događa kada prestanemo konzumirati marihuanu?
sadrži kanabidiolMedicinska prekretnica: FDA odobrila lijek na bazi marihuane za uporabu na recept

U 33 savezne američke države i glavnom gradu od 1996. legalizirana je potrošnja kanabisa u medicinske svrhe a 10 je država od 2012. legaliziralo marihuanu za rekreativne svrhe, navode autori istraživanja. Pacijenti koji uzimaju kanabis iz zdravstvenih razloga trebaju dozvolu koja se izdaje u državama u kojima je to legalno a potrebna im je i potvrda liječnika da pacijent pati od stanja na koje marihuana djeluje.

Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su proučili podatke državnih registara koji prate broj pacijenata koji koriste medicinsku marihuanu i stanja zbog kojih je uzimaju. U 20 država i Washingtonu prati se ukupna potrošnja kanabisa a u 15 država prate se stanja zbog kojih se uzima ta droga.

Od ukupnog broja 65 posto pacijenata uzimalo je marihuanu zbog kroničnih bolova. Nakon toga sljedeći najčešći razlog su multipla skleroza, mučnine i povraćanje izazvano kemoterapijom i posttraumatski stres sindrom

Koliko je često korištenje za stanja u kojima je dokazano djeluje?

Na temelju izvješća Nacionalme akademije znanosti iz 2017. koja je procijenila znanstvene dokaze koji podupiru korištenje marihuane u liječenju određenih stanja znanstveni tim je proučio i koliko je često korištenje te droge za stanja u kojima je dokazano djelovanje marihuane. Utvrdili su da je kanabis u 86 posto slučajeva korišten za stanja za koja postoje snažni dokazi o učinkovitosti kanabisa.

U posljednje vrijeme sve više zemalja legalizira marihuanu u zdravstvene svrhe, no i dalje nema dovoljno dokaza koje joj idu u prilog. Evo koje su medicinske dobrobiti marihuane, a kod čega ne pomaže Marihuana je lijek, ali i mogući uzrok bolesti: evo gdje pomaže, a gdje odmaže

“Za veliku većinu stanja zbog kojih ljudi uzimaju kanabis postoje značajni i uvjerljivi dokazi da je kanabis učinkovito sredstvo”, kaže voditelj studije Kevin Boehnke sa sveučilišta Michigan u Ann Arboru. “No, to ne znači da će za pacijente biti jednostavno da zaključe kako najbolje koristiti kanabis u liječenju tih stanja”, kaže Boehnke.

Iako su mnoge države legalizirale kanabis savezne vlasti i dalje ga vode kao tvar bez medicinskih učinaka i s velikim potencijalom za zlouptrebe. Za razliku od tradicionalnih lijekova na recept ne postoje kliničke preporuke za marihuanu, kaže Boehnke. “Pacijenti koji koriste medicinski kanabis u poziciji su da nemaju izbora nego da sami eksperimentiraju kako bi pronašli idealnu dozu", dodaje Boehnke. “Sigurnost je definitivno razlog za zabrinutost posebno kod pušenja marihuane i unošenja visokih doza THC-a.”

“Još je uvijek mnogo problema s time kako se koristi marihuana u liječenju. Ovaj rad pruža neku sigurnost da se koristi u mnogo slučajeva za ono za što bi se trebala koristiti”, kaže psihijatar Kevin Hill iz Beth Israel Deaconess Medical Center i znanstvenik s medicinskog fakulteta Harvard u Bostonu.

Hill, koji nije bio uključen u studiju, dodaje da bi pacijenti trebali razmisliti o kanabisu kao opciji nakon što se drugi tradicionalni načini liječenja nisu pokazali uspješnima. On napominje da se u specijaliziranim klinikama za kanabis izdaju potvrde svima koji ih hoće platiti te da često nema praćenja pacijenata.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!