Ostani doma
Zdravlje

Samo smo za četiri mjesta bolji od Amerikanaca koji se ne smatraju zdravim narodom, a imam sve - maslinovo ulje, ribu, povrće...

Španjolci su najzdraviji narod na svijetu, pokazao je indeks zdravlja nacija koje objavljuej Bloomberg.

Hrvatska je s malo više od 73 boda na 31 mjestu. Samo smo za četiri mjesta bolji od Amerikanaca koji se ne smatraju zdravim narodom, od susjeda je od nas bolja Slovenija koja je 24. Španjolska je s prvog mjesta svrgnula Italiju. Slijede Island, Japan, Švicarska i Švedska. 

Preporučeno za tebe

Nismo ni blizu drugim zemljama Sredozemlja, kojima je puno bodova donijela mediteranska prehrana, crno vino i maslinovo ulje. Po prehrani i zdravlju u Europi bolji samo samo od Bugarske, Rumunjske, Litve, Latvije i sličnih zemalja. Pokraj tolike mediteranske hrane, maslina i ribe najgora smo mediteranska zemlja.

Zašto je tome tako, objašnjava stručnjakinja za prehranu, magistra nutricionizma Mirela Marić.

"Ne jedemo pet obroka dnevno, nemamo uravnotežene obroke, ne jedemo dovoljno ribe, jedemo previše crvenog mesa, jedemo previše masnu hranu, ne krećemo se dovoljno, ne pijemo dovoljno tekućine", pojašnjava Marić.

"Naša prehrana nije bogata začinima, a začini su ti koji se više konzumiraju u mediteranskoj prehrani. To su preduvjeti prema ovom istraživanju koji nam pokazuju da idemo više prema američkoj prehrani", kaže Marić.

Najlošije se, kada govorimo o zdravlju, živi u Podsaharskoj Africi. U izračun su ušli očekivani životni vijek, ali i rizični faktori kao što su raširenost pušenja i problemi s debljinom.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!