Ostani doma
Zdravlje
Prva stvar koju trebate napraviti kad se počnete osjećati bolesno
www.profimedia.hr

Sigurno je vaš prvi instinkt da uhvatite neki vitamin C, postoji još jedna, lakša stvar koju možete učiniti da bolest brže prođe

U trenutku kad se pojave bolovi, drhtavica ili glavobolja zbog groznice, koji je vaš prvi potez? Uzmete neki lijek ili brzo kupite veliku količinu limuna? Ne, prema novim istraživanjima ovo nije nešto što biste prvo trebali napraviti. Ako želite da se vaš imunološki sustav počne boriti protiv bakterija ili virusa, prvo što biste trebali napraviti je otići prema krevetu.

Vezana vijest

Slične, ali ne i istePrehlada ili gripa? Evo kako ih možete razlikovati

U novoj studiji koja je objavljena u časopisu The Journal of Experimental Medicine, istraživači su pratili deset ljudi dok su manje ili više spavali te su imali uzorke krv i mjerili T-stanice imunološkog sustava. Znanstvenici su otkrili da spavanje omogućuje da T-stanice bolje bore protiv infekcija.

Preporučeno za tebe

"Naši rezultati pokazuju da san potencijalno povećava učinkovitost T-stanica što je posebno važno zbog visoke učestalosti poremećaja spavanja i drugih stanja koja su obilježena poremećajima spavanja kao što su depresija, kronični stres, starenje i rad u smjenama", objasnila je dr. sc. Luciana Bsedovsky s njemačkog Sveučilišta u Tubingenu. U trenutku kada se počnete osjećati loše, možete reći svom šefu ili supružniku da odmah morate otići u krevet.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!