Zdravlje
Je li visoki krvni tlak baš uvijek razlog za brigu?
Thinkstock

Iako je visoki krvni tlak najčešće povezan s negativnim konotacijama, ne mora uvijek biti tako

Hipertenzija ili visoki krvni tlak itekako može utjecati na cjelokupno zdravstveno stanje pojedinca, što je već i opće poznato, a kardiovaskulani problemi, dijabetes i ostale metaboličke poteškoće samo su neke od njih. No, je li visok krvni tlak baš uvijek razlog za brigu? 

Liječnici svojim pacijentima, pogotovo onim starijima, uvijek savjetuju redovno praćenje tlaka kao i razne tablete koje moraju piti na dnevnoj razini. 

(FOTO: Pixabay) 

No, sada je novo istraživanje sa Sveučilišta u Berlinu pokazalo kako starijim osobama povišeni krvni tlak ne mora uopće stvarati dodatne zdravstvene probleme. Naprotiv, može donijeti i neke dobrobiti.

Istraživanje je obuhvatilo 1628 žena i muškaraca između 70 i 80 godina, a znanstvenici su prikupili podatke o njihovom zdravstvenom statusu te redovno pratili stanje krvnog tlaka. 

Nakon šest godina, analizirali su podatke i istražili kako i koliko krvni tlak, ali uz to i stil života, spol i tjelesna težina, utječu na smrtnost bolesnika. Saznali su kako su osobe s nižim krvnim tlakom pokazale 40% veću mogućnost ranije smrti od onih s normalnim ili višim krvnim tlakom. 

"Naši su rezultati pokazali kako bi tretmani za visoki krvni tlak trebali biti prilagođeni potrebama pojedinca", rekao je doktor Antonios Douros, voditelj istraživanja, piše portal Medical News Today,

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!