Zdravlje
Suzne oči, maramice i šmrcanje - alergije su počele. Možemo li ih pobijediti domaćim medom?
Thinkstock

Proljeće nam je zakucalo na vrata, a osim uživanja u prirodi, sa sobom nosi curenje nosa, osjetljive oči i kihanje.

 Tako je, sezona alergija se vratila. No, očaju mjesta nema jer uz pravilno liječenje možemo potpuno potisnuti sve simptome. 

 Većina nas se okreće tradicionalnim malim tableticama iz ljekarne, ali možemo li alergije olakšati uz pomoć nečeg prirodnijeg?

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Neki ljudi tvrde da možemo i to uz pomoć meda. Dodaju da tajna leži u peludi koja se nalazi u medu. Med, naime, sadrži niske količine peludi uz pomoć kojih možemo stvoriti imunitet, ako ga unosimo u manjim količinama duže vrijeme. 

Ublažite simptome alergije i normalno funkcionirajte cijelo proljeće! Bliži nam se sezona alergija: uz ove trikove zaobiđite šmrcanje i kihanje

Što kaže znanost?

Iako zvuči bajno, studije tvrde da med nije magično rješenje za alergije. 

"Med ima odličan okus, ali priča da domaći med može potisnuti sezonske alergije jer sadrži pelud je urbana legenda", tvrdi David Erstein, imunolog i specijalist za alergije, za Woman's Health.

Iako domaći med doista sadrži male količine peludi, ne sadrži određene komponente peludi koja se širi zrakom i uzrokuje alergije. Ako vjerujete u znanost, ne postoje studije koje potvrđuju i donose rezultate na temelju kojih se med može smatrati korisnim za alergije, objašnja Erstein. 

Kako si možete pomoći? 

Prvi je korak kontaktirati liječnika koji će analizirati vaše simptome i dati vam preporuku. Osim toga, možete sami sebi pomoći tako da smanjite vrijeme provedeno vani kada su količine peludi u zraku na najvišim razinama. 

Liječnici savjetuju i da se presvučete svaki put kada dođete kući te da redovito perete odjeću kako bi uklonili pelud koja ostaje u tkanini. Proučite i imunoterapiju koju treba obaviti na vrijeme kako bi bila učinkovita. 

Pročitajte još: 

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!