Zdravlje
Problemi sa spavanjem? Donosimo sedam vitamina koji će vam pomoći u poboljšanju lošeg sna
Thinkstock

Znanstvenici sve više povezuju nedostatak vitamina s lošim snom i stresom

Nedostatak vitamina često je povezan s nizom zdravstvenih problema, a veza između nedostatka vitamina i lošeg sna obično se zanemaruje. Istraživanja su sve više počela dokazivati vezu između vitamina i procesa spavanja. 

(FOTO: Thinkstock) 

Preporučeno za tebe

Neuroznanstvenik i doktor Leaf smatra kako stres i ostali mentalni problemi mogu spriječiti tijelo u apsorpciji hranjivih tvari, što onda u krug ponovno stvara probleme s mentalnim zdravljem. "Um pokreće probavni sustav. Djelotvornost hranjivih tvari veoma je pod kontrolom stanja svijet u kojoj se osoba nalazi", rekao je, piše portal Bustle. 

Također, kada je riječ o mentalnom zdravlju i kvaliteti sna, vitamini nisu jedini način za rješavanje problema. Pretjerano uzimanje određenih vitamina može čak dovesti i do pogoršanja sna. 

(FOTO: Thinkstock) 

No, u normalnoj dozi mogu pomoći, stoga je doktor naveo njih sedam koji mogu popraviti loš san. 

1. Vitamin D

Vitamin D se prirodnim putem u tijelu stvara boravkom na suncu, dok ga u prehrani možemo dobiti u ribi ili nekim mliječnim proizvodima. Istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina D uzrokuje poremećaje spavanja. Stoga, ako ne boravite dovoljno na sunce, pobrinite se da ga unosite putem vitamina. 

2. Vitamin C

Ne samo što je dobar u borbi protiv prehlade, vitamin C može smanjiti i hormone stresa, ali i ublažiti probleme sa spavanje tako što utječe na hormon kortizol. Osim naranči, dobar izvor vitamina C su i brokule, kelj, paprika i jagode. 

3. Kalcij 

Možda ipak stoji neka istina iza čaše toplog mlijeka prije spavanja. Istraživanja su pokazala kako je razina kalcija najviša u REM fazi sna, tj. najdubljoj fazi sna kada sanjamo. Kalcij pomaže u proizvodnji melatonina, zbog čega nam namirnice bogate kalcijem mogu poboljšati san. 

4. Vitamin B12

Vegani i vegetarijanci posebno moraju paziti na razinu B12 vitamina jer se on u najvišoj mjeri nalazi u životinjskim proizvodima. Nedostanak vitamina B12 povezan je s nesanicom, depresijom i dnevnim umorima. Ako počnete primjećivati ove simptome nakon prelaska na biljnu prehranu, razmislite o uzimanju vitaminskih dodataka.

5. Magnezij 

Nedostatak magnezija povezan je sa slabim spavanjem, anksioznošću i depresijom (što može pogoršati nesanicu). Povećana razina magnezija u tijelu pokazala je bolju kvalitetu sna i regulaciju razine stresa. U namirnicama se u velikim količinama nalazi u tamnim lisnatim povrćima, orašastim plodovima, sjemenkama i tamnoj čokoladi.

6. Vitamin B6

Vitamin B6 koristi tijelu u pretvaranju aminokiseline triptofana u serotonin koji regulira raspoloženje i razine melatonina. Nedostatak vitamina B povezan je s lošom kvalitetom sna, a prirodno se može pronaći u slanutku, lososu, lubenici i špinatu. 

7. Melatonin

Tijelo prirodno proizvodi melatonin, no postoji i mnogo čimbenika koji smanjuju njegovo nastajanje. Goji bobice, ananas ili orasi prirodni su izvodi melatonina, ali njegov porast poboljšavaju i tehnike opuštanja

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Reci što misliš!