Zdravlje
Novo istraživanje: vruća kava ili čaj mogu izazvati rak jednjaka
Pexels

Novo je istraživanje pokazalo kako je rizik od raka jednjaka čak 2,4 puta veći kod onih koji piju čaj ili kavu na 75 stupnjeva

Svi volimo popiti vrući čaj ili kavu pogotovo u vrijeme hladnih mjeseci kada nam vruća tekućina koju pijemo daje topao osjećaj "iznutra". No, novo je istraživanje pokazalo kako to možda i nije dobra navika. 

(FOTO: Pixabay) 

Preporučeno za tebe

Naime, stručnjaci s Medicinskog fakulteta u Teheranu proveli su prvo istraživanje ovakvog tipa gdje su obuhvatili 50 045 ljudi u dobi između 40 i 75 godina, a koje su pratili od 2004. do 2017. godine. 

U tom su razdoblju otkrili 317 novih slučajeva raka jednjaka, pri čemu je rizik od te bolesti bio čak 2,4 puta veći kod onih koji su čaj ili kavu redovito pili na 75 stupnjeva. 

"Rezultati su potvrda dosadašnjih saznanja i dokaza o vezi između vrućih napitaka i raka jednjaka, kaže doktor Farhad Islami, piše Daily Mail.

Rak jednjaka je osmi najčešći tip raka u svijetu, a iako je istraživanje pratilo samo toplinu čaja i kave, vjeruje se da je jednaka veza i s ostalim vrućim napitcima. 

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!