Ostani doma
Zdravlje
Bakterija za koju nikada niste čuli utječe na brži gubitak kilograma
Photos/Ilustracija

Održava crijevnu ravnotežu, razinu šećera u krvi, abdominalne masne nakupine i još mnogo toga

Prekomjerna težina i pretilost postali su jedni od najvećih zdravstvenih problema današnjice. Preko 600 milijuna odraslih i 100 milijuna djece je pretilo stvarajući temelje za pojavu brojnih drugih bolesti, kao dijabetes ili srčani problemi. 

(FOTO: Thinkstock) 

Preporučeno za tebe

U pozadini ovog problema leži metabolički sindrom, "nakupina" gadnih simptoma uključujući visoki šećer u krvi i višak masnoća u trbuhu. Ovi simptomi utiru put ka pretilosti, dijabetesu i mnogim drugim problemima. 

Neravnoteža crijevne flore često je katalizator metaboličkog sindroma i svih problema povezanih s njim, stoga su upravo zdravlje crijeva i stanje milijuna bakterija koje tamo žive čimbenici koji utječu na pojavu kroničnih upala, endotoksemije i sindroma iritabilnog crijeva. 

Dobra je vijesti da mi direktno kontroliramo kvalitetu i kvantitetu crijevne mikrobiote koja eventualno može stvoriti ili prevenirati nastanak metaboličkog sindroma načinom na koji živimo i kako se hranimo. 

A kako se znanost neprestano razvija, tako liječnici otkrivaju nove vrste bakterija koje utječu na naše zdravlje. Nedavno su utvrdili da je bakterija Akkermansia muciniphila jedna od najzastupljenijih pojedinačnih vrsta među crijevnom mikrobiotom, a što više ove bakterije imate u crijevu, to ste zdraviji. 

Istraživanja su otkrila kako ova bakterija može zaštititi od specifičnih problema uzrokovanih upalama, uključujući pretilost i dijabetes. Također, pokazuju da osobe s višim razinama ove bakterije imaju veću mogućnost smanjenja abdominalne masti u usporedbi s onima koji je nemaju mnogo. Istraživači su promatrali 49 ljudi prije i nakon odlaska na šestotjednu dijetu te došli do zaključka kako su oni s višim razinama A. muciniphila imali bolji krvni šećeri i osjetljivost na inzulin.

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Reci što misliš!