Zdravlje
Bolje spriječiti nego liječiti: Izbjegnite glavobolje uz ovu strategiju
Thinkstock

Glavobolje su postale sastavni dio stresnog načina života, a mogu značajno utjecati na kvalitetu življenja

Glavobolje su postale saveznik ubrzanog tempa i stresnog način života. No, drastično utječu na kvalitetu života i mogu postati velika prepreka u svakodnevici. Upravo je zato bolje spriječiti nego liječiti glavobolje i migrene. 

Iako postoje brojni okidači glavobolja, ovo je strategija koja bi vam trebala svakako pomoći. 

(FOTO: Thinkstock)

1. Eliminirajte stres

Stres je tipični uzrok većine glavobolja. Dok smo pod stresom, tijelo otpušta hormone u krvotok koji mogu utjecati na način na koji percipiramo bol. Tenzije u mišićima, škripanje zubima i tvrda ramena samo su neki odgovori na stres koji povećavaju vjerojatnost glavobolja.

Počnite od stvari koje vam utječu najveći stres. Naučite simplificirati stvari u životu i izbacite ono što znate da vam šteti. Poradite na boljoj organizaciji zbog koje se nećete osjećati izgubljeno u danu.

2. Brinite o mentalnom zdravlju

Zdrav život ne znači samo tjelovježba i pravilna prehrana. Imajte na umu da se sretni hormoni mogu lakše otpuštati kad činite dobro i svom umu. Odvojite barem 10 minuta svaki dan kako biste se opustili. 

Proučite vrste meditacije, ali za početak je dovoljno da određeno vrijeme potpuno posvetite sebi i zaboravite brige. To mogu biti i sitnice: čitanje knjige, slušanje glazbe, šetnja prirodom.

3. Prilagodite prehranu

Postoji pregršt prehrambenih okidača glavobolje kojih nismo ni svijesni. Ako ste skloni glavoboljama, pokušajte obratiti pozornost kako se osjećate nakon unosa određene hrane. 

Najčešći okidači glavobolje su: 

  • kofein
  • fermentirani sojini proizvodi
  • alkohol
  • krastavci
  • masline
  • mesne prerađevine

4. Pratite estrogen​

Estrogen je glavni ženski hormon i vrlo česti uzrok glavobolja i migrena kod nekih žena. Ukoliko konzumirate suplemente estrogena ili lijekove koji ga sadrže, razgovarajte s liječnikom kako biste otkrili je li to okidač glavobolja. 

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Reci što misliš!