Ostani doma
Zdravlje
Bez obzira na trendove: Najzdravija intimna frizura prema ginkolozima
www.profimedia.hr

Od šumice do potpuno ogoljene kože, trendovi se mijenjaju. No što je nabolje za vašu vaginu? Evo što misle ginekolozi

Staza za slijetanje, brazilka ili čupava šumica: kada su u pitanju stidne dlačice svaka žena ima svoj stil. No je li neki stil bolji i zdraviji za zdravlje žene? Istraživanje iz 2016. zaključilo je da je bolje da je više stidnih dlaka. Istraživači su ispitali više od 7 500 muškaraca i žena o njihovom uređenju stidnih dlaka i otkrili da je bilo koje uređenje dlaka povezano s većim rizikom od spolno prenosivih bolesti kao što su herpes, HPV, gonoreja i klamidija. Međutim jedna studija nije dovoljna kako utvrdila koji je način uređivanja dlačica najbolji, ali ginekolozi predlažu što prirodniji izgled.

Vezana vijest

sve u šest
Intimne frizureJe li kod nas 'šumica' u modi: prate li Hrvatice trendove?

"Vaše stidne dlačice su tu kako bi se koža oko vagina zaštitila jer je taj dio kože jako osjetljiv", objašnjava ginekologinja Donnica Moore za Health. Dr. Moore kaže da veliki grm djeluje kao tampon koji vaš štiti od iritacija ili infekcija kada je u pitanju svrab ili neudobni materijali na površini kao što su usko donje rublje ili tajice.

Preporučeno za tebe

Profesorica Jane Minkin sa Yalea kaže da pouzdanog dokaza koji potvrđuje da je jedan stil zdraviji od drugoga nema. Međutim dodaje da konvencionalna uvjerenja navode da stidne dlačice trebaju ostati prirodne. "Nema mnogo podataka, ali pretpostavlja se da stidne dlačice sprječavaju trenje i čuvaju genitalije od prljavštine. S važnim razlogom smo razvili dlake oko genitalija", objašnjava dr. Minkin za Health.

Ipak, postoji jedan problem kod neuređenih stidnih dlačica, veća je vjerojatnost zaraze od stidnih ušiju. Dr. Moore naglašava da zbog sve većeg broja ljudi koji uređuju svoje stidne dlačice broj slučajeva stidnih ušiju se "strahovito smanjio". Kako biste se zaštitili, a ne biste se željeli osjećali poput neke špiljske žene možete dlačice skratiti umjesto da se brijete ili koristite vosak. Ako se brijete svaki put koristite novu britvicu, a prije toga provedite neko vrijeme u toploj vodi kako bi dlačice omekšale.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!