Zdravlje
Spavanje pred upaljenim televizorom - deblja!
Pixabay

Prevelika izloženost svjetlima noću može biti opasna za zdravlje

Spavanje s upaljenim svjetlom ili pred TV-om koji radi, loše utječe na metabolizam što može dovesti do debljanja pa čak i izazvati pretilost. 

Američki Nacionalni institut za zdravlje objavio je studiju zakoju kaže da nije dokaz, ali potiče dokaze koji sugeriraju da prevelika izloženost svjetlima noću može biti opasna za zdravlje. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

"Evolucijski, ljudi bi noću trebali spavati i to u mraku. To je puno bitnije, no što možemo zamisliti i to iz brojnih zdravstvenih razloga", kaže autor studije Dale Sandler.

Izloženost dnevnom svijetlu i mraku noću pomaž našem unutarnjem satu da pravilno funkcionira. Taj sat među ostalim regulira i metaboličke funkcije, hormone, krvni tlak. Ako spavamo pred TV-om koji radi ili smo izloženi nekom drugom svjetlu, ometamo naš unutarnji sat, što za sobom povlači brojne poremećaje i može uzrokovati niz zdravstvenih problema.

Znanstvenici su analizirali životni stil i zdravlje 44.0000 Amerikanki koje su već bile uključene u studiju o raku dojke. Fokus su stavili na spavanje. izloženost umjetnom svjetlu i debljanju. Žene koje su rekle da spavaju u sobi s upaljenim TV-om u pet su godina dobile 11 kilograma, dok one koje spavaju u mraku se nisu udebljale. Takođe, žene koje su noću izložene umjetnom svjetlu za 30 posto imaju veći rizik da postanu pretile.

Dr. Phylilis Zee, stručnjakinja za spavanje i poremećaje cirkadijskog ritma  sa Sveučilišta u Chicagu naglašava važnost ove studije jer malim promjenama možemo puno učiniti za zdravlje.  "Štoviše, gašenje svjetla i TV-a pred spavanje bi trebalo biti isto važno kao i zdrava prehrana te rekreacija", zaključuje dr. Zee.

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!