Ostani doma
Zdravlje
Kako se vagina mijenja u 30-ima, 40-ima i 50-ima?
Thinkstock

Kao i svi drugi dijelovi tijela i vagina se mijenja tijekom godina i doživljava promjene

Žensko tijelo se naravno mijenja s godinama. Ali postoji dio tijela koji stari zajedno s vašom kosom, kožom i mišićima, a o kojem ne razmišljate: vaša vagina.

"Kao i bilo koji drugi dio vašeg tijela, stidnica i vagina su pod utjecajem procesa starenja i važno je brinuti o njima", objašnjava ginekologinja Sherry Ross i autorica knjige "She-ology: The Definitive Guide to Women's Intimate Health" za Health.

Preporučeno za tebe

Ne samo da se mijenja izgled kroz desetljeća, nego i način na koji doživljavate taj dio tijela, ali i kako funkcionira tijekom seksa.

Kako se vagina mijenja u 30-ima?

Vezana vijest

intimno zdravljeBez obzira na trendove: Najzdravija intimna frizura prema ginkolozima

Prva dramatična promjena događa se u pubertetu. Raste utjecaj hormona, stidne usne se povećavaju, rastu stidne dlačice, a vagina počinje stvarati svakodnevni iscjedak.

Intimni dijelovi tijela ponovno se mijenjaju nakon rođenja prvog djeteta, što se mnogim ženama događa u 30-ima. Svakim porođajem "mišići dna zdjelice se rastežu kako bi dijete moglo izaći van", objašnjava dr. Ross. Mnoge žene primjećuju da je njihova vagina proširena, možda osjećaju labavost tijekom seksa, ali to se razlikuje od žene od žene.

Ne mijenja se samo unutrašnjost vagine. "Vanjski izgled može biti opušten ili kao da je izbočen", objašnjava ginekologinja Salena Zanotti za Health. To može biti od porođaja ili zbog godina. Nakon porođaja žene mogu osjetiti suhoću rodnice, ali to je samo privremeno. 

Kako se vagina mijenja u 40-ima i 50-ima?

Nakon porođaja, sljedeća je predmenopauza, 5 do 10 godina prije menopauze. Tijekom predmenopauze (perimenopauze) tijelo proizvodi manje estrogena. "Ovo je uobičajeno u 40-ima, ali kod nekih žena može biti kasnije", kaže ginekolog John Thoppil. "Estrogen održava vlažnost u tom dijelu tijela i dobar protok krvi", dodaje dalje.

"Bez određenog estrogena, vagina postaje tanja i manje elastična, a i manja je vlažnost", dodaje dalje dr. Zanotti. "Nakon menopauze (prosječna dob je 51), vagina i klitoris mogu se smanjiti, kao i stidne usne, a može se promijeniti i boja", kaže dr. Ross te dodaje da seks moež biti bolan.

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!