Ostani doma
Zdravlje
Koristite li i vi 'cheat day' na dijeti? Evo zašto to nije dobra navika
Pexels

Varanje na dijeti postala je sve popularnija metoda, ali ne odgovara svima

Metoda 'cheat day' postala je vrlo popularna, a odnosi se na dan kad možemo jesti što god poželimo, iako smo na dijeti. Dok neki tvrde da im je nezamislivo biti na režimu prehrane bez cheata, drugi kažu da to i nije tako zdrava navika.

Imaju učinak

Kad ograničimo unos kalorija, metabolizmu zadajemo težak izazov. 'Varanje' može pomoći ubrzati metabolizam kad se uspori zbog nagle promjene. Osim toga, pomaže nam psihički kako bi lakše podnijeli restrikcije. No, što to kaže o našem načinu prehrane?

Preporučeno za tebe

(FOTO: Thinkstock)

Varamo sami sebe

Koncept varanja jednak je konceptu dijete, tvrdi liječnik Michael Smith za Men's Health. Automatski stvaramo dojam da je dijeta nešto negativno i da trebamo osjećati žudnju za tim danom kad možemo jesti što hoćemo. Mentalnu energiju tako usmjeravamo na ono što ne smijemo, a ne ono što smijemo i zdrave navike koje želimo stvoriti.

Osim toga, Smith upozorava i da se nakon varanja vrlo teško vratiti na pravi put. Nerijetko se jedan dan ili obrok pretvori u cijeli tjedan, a ona slijedi frustracija i odustajanje jer: 'već je prekasno.'

Kako najbolje iskoristiti 'cheat day' ?

Ako naučimo koristiti varanje kao efektivnu metodu gubitka kilograma, onda možemo doista profitirati. Međutim, to je moguće samo i isključivo ako imamo zdrav odnos s hranom. Smith tvrdi kako je potrebno "prepoznati hranu kao gorivo za tijelo. Moramo voljeti hranu, ali i imati kontrolu nad njom."

Ako prepoznajete da osjećate krivnju nakon varanja na dijeti i frustraciju onda je mudrije izbjeći rizik odmah.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

 

Reci što misliš!