Ostani doma
Zdravlje
Najčešći rani simptom tumora na mozgu koji mnogi zanemaruju
Pexels

Kroz ovaj simptom tijelo nam doslovce govori da nešto u njemu nije u redu

Tumor na mozgu pogađa ljude svih dobnih skupina, uključujući i djecu. Nažalost, ova opaka bolest sve je češća kod djece. Postoji jedan rani simptom tumora na mozgu koji, ako ga se prepozna na vrijeme, može spasiti život.

Tumor na mozgu dijeli se na dvije glavne vrste - zloćudan i dobroćudan. Dobroćudan sporije raste i manja je vjerojatnost da će se vratiti nakon liječenja, dok zloćudni tumor na mozgu može imati metastaze svud po tijelu te se češće vraća nakon terapije i kirurškog zahvata.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

(FOTO: Thinkstock)

Ovisno o tome o kojoj je vrsti tumora riječ i koji dio mozga je zahvatio, ovise i simptomi. No, jedan je simptom većini tumora zajednički, a odnosi se na poteškoće u govoru. Frontalni režanj mozga je povezan s govorom, dok je temporalni povezan s razumijevanjem. Ako se tumor nalazi u ovim predjelima mozga, dolazi do oticanja i pritiska na tkivo što rezultira otežanim govorom i nerazumjevanjem. 

Ljudi koji imaju tumor na mozgu mogu osjetiti ove simtpome:

  • poteškoće u govoru
  • disfaziju (poteškoće u razumijevanju i govoru)
  • poteškoće s pamćenjem

Disfazija je jedan od najčešćih simptoma tumora na mozgu. Riječ je o stanju uzrokovanom štetom nastalom na području u mozgu zaduženom za razumijevanje i govor, a utječe na govor i na pisanje. To znači da osobe koje pate od disfazije imaju problema sa slušanjem, razumijevanjem onoga što im se govori, pisanjem i govorenjem.

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!