Zdravlje
Studija dokazala: Brza hrana i slatkiši nepovratno oštećuju spermu
Pexels

Loše navike u mladosti mogu dovesti do nepopravljivih posljedica (kada govorimo o spermi) kasnije u životu

Slatkiši, fast food i ostala visokoprocesuirana hrana mogu trajno oštetiti spermu, pokazala je studija provedena na Harvardu na oko 3000 muškaraca starih od 18 do 20 godina. 

Znanstvenici su otkrili da vegetarijanci i muškarci koji jedu puno voća, povrća, ribe i piletine imaju kvalitetniju spermu od onih koji se hrane zapadnjački, odnosno jedu većinom gotve obroke i fast food.

Preporučeno za tebe

"Gotovo smo sigurni da kvaliteta sperme ovisi o antioksidansima. Muškarci koji se hrane zdravije unoseu tijelo više antioksidansa", kaže stručnjak za plodnost, profesor Allan Pacey sa Sveučilišta Sheffield za Independent.

"Pizza, čips i crveno meso podižu razinu oksidativnog stresa u organizmu što loše utječe na spermu", dodaje. Harvardski znanstvenic koji su proveli studiju vjeruju da rezultati pogađaju ego mladih muškaraca tamo gdje najviše boli.

(FOTO: Pexels)

"Bili biste iznenađeni kada biste vidjeli kako su mladići osjetljivi na sve što ima veze s njihovom spermom jer je ona mjerilo muškosti", kaže autor studije dr. Jorge Chavarro za Telegraph.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji  u zdravom ejakulatu ima 39 milijuna spermija. Muškarci koji žive na junk foodu imaju 25,6 milijuna spermija manje po ejakulatu. 

Znanstvenici vjeruju da procesuirana hrana oštećuje stanice koje proizvode spermu. Podizanje kvalitete prehrane može poboljšati stanje sperme, no Sertolijeve stanice kada su jednom oštećene ne mogu se više oporaviti.

Loše navike u mladosti mogu dovesti do nepopravljivih posljedica (kada govorimo o spermi) kasnije u životu. 

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!