Ostani doma
Zdravlje
Može li ayurvedska dijeta biti najbolji izbor za naše zdravlje i izgled?
pexels

Ayurvedska dijeta postaji već tisućama godina, a temelji se na ayurvedskoj medicini. U ovom se načinu prehrane namirnice prilagođavaju tipu tijela.

Meditacija, akupunktura, masaže, aromaterapije i ostale nezapadnjačke metode njegovanja zdravlja i uma postaju sve popularnije. Posebno su zanimljive postale prehrambene 'alternative' poput tzv. Ayurvedske dijete.

Osnovna pravila ayurvedske dijete

Prema toj praksi sve je napravljeno od pet elemenata - prostora, zraka, vatre, vode i zemlje, a to čini tzv. doshe koje određuju događanja u tijelu. Osnovne tri doshe su vata (kretanje), pitta ('ono što se probavlja') i kapha (povezivanje).

(FOTO: Thinkstock)

Osobe u tipu vate su najčešće mršavi i puni energije. Kad izgube balans mogu patiti od nesanice i tjeskobe. Oni kojima vlada pitta imaju srednju građu, a kad su u disblansu pate od visokog krvnog tlaka i srčanih problema. Osobe u kojima prevladava kapha nerijetko imaju probleme s kilažom, jače su građe i mogu patiti od dijabetesa, depresije i alergija.

U ayurvedskoj dijeti jede se hrana suprotna onoj 'doshi' koja je najjača u tom trenutku u vašem tijelu. Primjerice, ako imate trbušne tegobe odnosno vata je prejaka u tom dijelu tijela, treba jesti toplu, gustu, umirujuću hranu koja će to 'kretanje' primiriti.

Savjeti iz ayurvedske dijete:

  • jedite najviše voća i povrća, povrće neka bude meko kuhano
  • koristite začine pametno, birajte đumbir, kurkumu, curry, cimet itd.
  • ne jedite tešku hranu navečer 
  • mlijeko uvijek prokuhajte uz dodatak cimeta
  • izbjegavajte alkohol, kofein i zašećerena pića
  • jedite hranu koja godi i vašem psihičkom stanju 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!<

Reci što misliš!