Zdravlje
Žene ne bi trebale počinjati dan kavom, tvrde znanstvenici
Pexels

Opojan miris najpopularnijeg napitka na svijetu i kofein koji sadrži najbolji su način za započeti dan. Ili možda ipak nisu?

Ustajanje iz kreveta, teturanje do kuhinje, pristavljanje kave, kupaonica, ispijanje prvog gutljaja kave - i tek onda se ustvari mnogi od nas počinju buditi. Ovaj napitak s razlogom je jedan od najpopularnijih na svijetu, no treba znati vrijeme i mjeru kako bi djelovao u našu korist.

Zašto rano ispijanje kave loše utječe na žene?

Studija objavljena u digitalnom izdanju knjižnice Američkog medicinskog nacionalnog instituta pokazala je da kava na prazan želudac, osobito kod žena, loše djeluje na zdravlje.

Preporučeno za tebe

Zbog prirodnog biološkog ritma, razina kortizola u tijelu najviša je ujutro kada se budimo i najniža navečer kada idemo spavati. 

"Ispijanje kave rano ujutro, kada je razina kortizola najviša, remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijski ritam. Kortizol loše djeluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme", objašnjava za portal PureWow nutricionistkinja i liječnica Carlyn Rosenblum.

"Konzumiranje kofeina kada je razina kortizola najviša potiče pojačano lučenje kortizola. Iako zasad nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, vjerujemo da ima veze utjecaj kave na određene vitamine i minerale u tijelu", zaključuje Rosenblum. 

"Kortizol je kao i svi ostali hormoni nužan za funkcioniranje organizma, no problem nastaje kada smo neprestano pod stresom i kada ga tijelo stalno luči. Ovo može dovesti do povećane razine šećera u krvi i do inzulinske rezistencije", upozorava.

Osim što će potaknuti dodatno lučenje kortizola, kava na prazan želudac može uzrokovati probavne probleme i povisiti razinu želučane kiseline. Ako imate problema sa želucem, dobro je znati da je hladna kava za 70 posto manje kisela od tople.

(FOTO: Pexels)

Kada popiti prvu jutarnju kavu?

Dižete li se oko sedam sati ujutro, najbolje je popiti prvu kavu između 9.30 i podneva - kada je razina kortizola prirodno niska. Naravno, važno je prije toga jesti.

​S obzirom na kiselost kave, dobro je doručkovati namirnice bogate kalcijem poput badema, jogurta ili chia sjemenki koje neutraliziraju kiselost, savjetuje nutricionistkinja. Pijete li kavu u ovo vrijeme dobit ćete potrebni poticaj i energiju.

Zbog čega se usprkos visokoj razini kortizola ujutro osjećamo pospano?

Jedan od razloga je ovisnost o kofeinu. Ako smo naviknuli tijelo na kofein, ono će prestati koristiti priodne mehanizme za lučenje kortizola i osloniti se na kofein. No, prestanemo li so ovom lošom navikom, tijelo će se ubrzo ponovno prebaciti na svoje resurse.

Drugi je dehidracija. Iako imamo osjećaj da dok spavamo ništa ne radimo, naš organizam itekako radi. Srce kuca, krv kola, hrana se probavlja. Sve to traži energiju te se ujutro budimo žedni. Prije, no što pomislite na kavu popijte čašu vode. Doate li unutra par kapi limuna dobit ćete dodatno osvježenje. 

Treći je manjak sna. Podcjenjujemo san pa nerijetko od njega krademo kada smo u stisci s vremenom. Vrlo je važno za zdravlje spavati najmanje sedam sati na noć. Imate li porblema sa spavanjem, trebalo bi usvojiti nekoliko navika - uvijek ići na počinak u isto vrijeme i u isto vrijeme ustajati, maknuti od sebe elektroničke uređaje sat vremena prije spavanja kako bi se tijelo umirilo, popiti biljni, opuštajući čaj.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!