Ostani doma
Zdravlje
Zdrave zamjene za kavu zbog kojih ćete se bolje osjećati kroz cijeli dan
Pixabay

Dan ne možete započeti bez šalice kave, ali ubrzo nakon toga se osjećate jako loše? Izdvojili smo najbolje zamjene za kavu zbog kojih će vam tijelo zahvaliti

Kava je mnogima omiljeni jutarnji napitak, ali često teško pada na želudac i mnogi nakon kave osjete nagli pad energije. Srećom, postoje odlične zamjene za kavu koje mogu pomoći da se razbudimo, ali bez negativnih posljedica. 

>> Žene ne bi trebale počinjati dan kavom, tvrde znanstvenici

(FOTO: Pexels)

1. Zeleni čaj

Čajevi su uvijek odlična zamjena za kavu. Zeleni čaj ima dovoljno kofeina da nas razbudi, a u isto vrijeme bolje djeluje na organizam jer se kofein sporije otpušta. Osim toga, zeleni čaj donosi pregršt prednosti za zdravlje i izgled.

>> Znate li da je topla kava zdravija od hladne?

2. Cikorija

Korijen cikorije ne sadrži kofein, ali je bogat beta karotenom. Štiti jetru i potiče metabolizam, a napitak je popularan jer podsjeća na okus kave. Za razliku od kave koja može potaknuti žgaravicu, cikorija je nježnija. Uz to je izvor vitamina, cinka, magnezija i željeza.

(FOTO: Pixabay)

3. Maca prah

 Napitak ove biljke ima brojne prednosti za zdravlje. Maca pomaže u jačanju imuniteta, povećava izdržljivost, pomaže u mršvljenju te poboljšava izgled i zdravlje kože. Posebnost kod mace je što sadrži adaptogen odnosno svojstvo koje pozitivno djeluje na mentalnu izdržljivost, koncentraciju i otpornost na stres.

4. Guarana

Guarana je posebno popularna zamjena za kavu jer sadrži alkaloid guaranin. Radi se o komponenti koja djeluje identično kao kofein. No, razlika je u tome što se, baš kao kod zelenog čaja, kofein ove biljke sporije apsorbira u krvotok pa se osjećamo bolje i duže 'budni.' Osim toga, guarana dobro djeluje na opće stanje organizma i ubrzava metabolizam.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!<

Reci što misliš!