Ostani doma
Zdravlje
Istraživanje tvrdi da su ljudi koji razviju ovu karakteristiku produktivniji i imaju kvalitetniji san
Pixabay

Jedna karakteristika može vam pomoći da budete uspješniji i produktivniji, ali potrebno ju je vježbati

Svi znamo koliko je kvalitetan san važan za svakodnevno funkcioniranje. Osim što je ključan za zdravlje, potiče produktivnost i čini nas uspješnijima u karijeri. Isto dokazuje petogodišnja studija provedena na 3500 ljudi. 

Objavljena je u Journal of Behavioral Medicine, a tvrdi da razvijanje jedne određene karakteristike može pomoći u boljoj kvaliteti sna.

Optimizam i kako ga razviti

Tako je - optimizam je ključan za prospavanu noć i vaš uspjeh. Sudionici istraživanja trebali su potvrditi ili opovrgnuti brojne izjave i tako testirati svoj optimizam. Morali su javljati i trajanje i kvalitetu sna.

Nevjerojatno je što je svaki sudionik koji je imao optimističniji rezultat u isto vrijeme imao i 78 posto veću šansu da ima 'vrlo dobaru kvalitetu sna.'

(FOTO: Pexels)

Zašto?

Optimisti se bolje nose s problemima i lakše se riješavaju stresa na pozitivan način. Tako smanjuju negativne misli i mentalni teret. Sukladno tome brže mogu zaspati i kvalitetnije spavaju.

Optimizam je također odličan za one koji grade karijere jer pomaže u održavanju energije i motivacije. Uz dobar san automatski bistrije razmišljamo i bolje funkcioniramo. 

Srećom optimizam se može vježbati.

(FOTO: Pixabay)

1. Prepreke nas ne koče 

Lako je napraviti od 'buhe slona' - jednostavno se zakačite za nešto negativno i u glavi napušete mogućnost negativnih posljedica do neproporcionalnih razmjera. Optimisti imaju loše ishode na umu, ali znaju da je jedan neuspjeh trenutačan i da ne znači kraj, recimo, karijere.

2. Nemojte se držati jedne negativne stvari

Optimistima se loše stvari događaju jednako kao i ostalima. No, razlika je što oni ne dopuste da ih to definira, a ponajmanje zaustavi od napretka. Imajte na umu da je neuspjeh samo jedan događaj, a ne vi kao osoba. 

3. Okružite se pozitivcima

Biti pozitivan kad je okolina ekstremno negativna je skoro pa nemoguće i može biti vrlo iscrpljujuće. Optimizam je učinkovit kad se širi, kad o pozitivnim stvarima možete razgovarati. 

Negativne osobe najčešće crpe previše energije iz vas i prenose svoju lošu.

4. Vježbajte zahvalnost

Kad svaki dan shvaćate što imate zapravo je teško ne biti optimističan. Zahvalnost je ključna stvar za razvijanje optimistične perspektive. Možete ju vježbati na brojne načine, a jedan od najučinkovitijih je zapisivanje stvari koje volite u životu.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!