Zdravlje
Razveselit ćete se kad otkrijete koja navika snižava rizik od srčanog udara
Thinkstock

Obožavate se zavaliti u krevet nakon dugog dana na poslu? Možda zbog toga imate i zdravije srce

Koliko ste se samo puta osjećali krivo jer ste došli s posla i išli samo malo odmoriti, a probudili se nakon sat vremena. Upravo za ljubitelje drijemanja stiže dobra vijest. Naime, drijemanje jednom ili dva puta tjedno smanjuje rizik od srčanog udara, otkrila je studija. 

>> Korisnica Twittera podijelila simptome srčanog udara koje je osjetila, a koje sve žene trebaju znati

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Znanstvenici su analizirali podatke 3462 ljudi iz Švicarske, a na početku studije imali su između 25 i 75 godina. Pratili su ih otprilike pet godina i tumačili njihove navike spavanja i cjelokupne zdravlje.

(FOTO: Pexels)

Od ispitanika u studiji, njih 58 posto nije drijemalo, a 19 posto je to činilo jednom ili dva puta tjedno. Neki su drijemali tri do pet puta tjedno, a neki čak šest ili sedam puta.

>> Simptomi koji ukazuju na moždani udar i nikako ih ne smijemo ignorirati

Unutar pet godina, odvilo se 155 kardiovaskularnih slučajeva odnosno incidenata poput srčanog udara. Znanstvenici su utvrdili da su osobe koje su drijemale jednom ili dva puta tjedno imale 48 posto manje rizika za srčane probleme.

(FOTO: Pexels)

Moguće je i da su upravo te osobe bile manje izložene stresu i imale bolje generalno zdravlje. Potrebna su daljanja istraživanja, ali stručnjaci se slažu da postoji povezanost između drijemanja i kardiovaskularnog zdravlja.

Osim spavanja, ključni su i drugi čimbenici poput prehrane i tjelovježbe kako bi krvne žile i srce ostali zdravi. Mediteranska dijeta i umjerena fizička aktivnost smanjuju kolesterol, krvni tlak i čuvaju zdravlje srca. 

Prema tome - drijemanje ne može nadoknaditi naše loše životne navike.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!