Zdravlje
Što je zapravo lupus i kako je živjeti s tom bolešću?
Pixabay

Zbog misteriozne bolesti tijelo napada zdrave organe, a ljudima se način života drastično mijenja

O autoimunim bolestima u posljednje se vrijeme sve više govori. Naglasak je često na multipli sklerozi, ali jednako težak je lupus, bolest o kojoj je i pjevačica Selena Gomez javno progovorila. Selena je, naime, podijelila s obožavateljima transplataciju bubrega koji joj je donirala prijateljica.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selena Gomez fanpage (@vogue_selenagomez) on Mar 1, 2018 at 10:00am PST

 

Radi se o dugoročnoj autoimunološkoj bolesti zbog koje imunološki sustav postaje hiperaktivan i napada zdrava tkiva. Otprilike 16 tisuća novih slučajeva pojavi se svake godine u SAD-u, a trenutno bi s lupusom moglo živjeti oko 1.5 milijun ljudi prema Američkoj udruzi za lupus. 

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Iz udruge poručuju da lupus najčešće pogađa žene u dobi između 15 i 44 godina, a ne radi se o zaraznoj bolesti. Postoji nekoliko vrsta lupusa, a tipični simptomi su:

  • umor
  • gubitak apetita i kilograma
  • oticanje i bolovi u zglobvima
  • oticanje u nogama i u okoloočnom području
  • osipi na površini kože
  • otečene žlijezde
  • glavobolje osjetljivost na sunce
  • bolovi u prsima 

Bolest radi štetu zglobovima, koži, bubrezima te zdravlju srca i pluća.

Kako je živjeti s lupusom?

Sarah Heney, za Metro.co.uk, ispričala je da je lupus otkrila nakon niza odlaska liječniku: "Stalno sam išla po bolnicama i izgledalo je kao da sam hipohondar. U pitanju su bili simptomi poput glavobolja, infekcija pluća ili bolova u zglobovima. Svi liječnici su mi rekli da nije ništa, dok se konačno jednom nije upalila lampica."

(FOTO: Thinkstock)

"Kosa mi je ispadala, imala sam puno osipa i kašljala sam. Patila sam od boli u svim zglobovima i jakih mučnina. Zaspala bih gdje god bi sjela", ispričala je Sarah o periodu kad su joj simptomi bili najgori. Srećom, svoje zdravlje regulira lijekovima i pokušava proširiti svijest o bolesti, ali i dalje ponekad ima 'napadaje.' 

Emmi Rae dijagnosticiran je lupus sa samo 17 godina.

"Osjećala sam se kao da stalno imam jaku gripu. Stalno sam oticala i osjećala bolove u zglobovima, ali rekli su mi da je virus."

(FOTO: Thinkstock)

Kad su liječnici ipak utvrdili da se radi o lupusu, Emma tvrdi da se već dan nakon početka liječenja osjećala drastično bolje. Stanje joj se popravilo i iako se brzo umori i ponekad je boli tijelo navečer, vratila je život 'u normalu.'

"Želim pokazati da me lupus ne može zaustaviti u tome da izlazim i uživam u životu s prijateljim, ali znam da si moram prilagoditi tempo. Zato mi je bitno ostati pozitivna."

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!