Zdravlje
Nemate naviku drijemati poslijepodne? Predomislit ćete se
Pixabay

U popodnevnim satima u Italiji i Španjolskoj, osobito u ruralnim dijelovima tih zemalja, nema ni psa na cesti. Siesta se poštuje, a sada postoji i znanstveni argument za to

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Heart pokazala je da popodnevni odmor, ono što španjolci zovu siesta i njeguju stoljećima, čuva kardivaskularno zdravlje, odnosno snižava rizik od srčanog udara, zastoja srca i moždanog udara.

Istraživanje su proveli znanstvenici sa Medicinskog fakulteta Luisiana u Švicarskoj. Analizirali su podatke 3,462 osobe u dobi od 35 do 75 godina koje u periodu kada su podaci prikupljani (između 2003. i 2006.) nisu imali kardiovaskularnih problema. 

Znastvenici su tražili poveznicu između navike drijemanja, učestalosti i duljine drijemanja s jeden strane i srčanog udara, moždanog udara i zastoja srca s druge strane. 

(FOTO: Pixabay)

Osobe čiji su podaci korišteni na početku studije praćene su tijekom pet godina. Kada su ih znanstvenici upitali o njihovim navikama odmaranja i spavanja, više od polovice ih je reklo da nemaju običaj drijemati  popodne, 20 posto je reklo da drijemaju u prosijeku dvaput tjedno, 12 posto da to čine tri do pet puta na tjedan, dok je određeni broj rekao da drijema svaki dan poslije ručka. U tu posljednju skupinu najčešće spadaju stariji muškarci koji su pretili i puše. Oni noću dulje spavaju, no pate od apneje pa su danju su umorni. 

Tijekom petogodišnjeg promatranja kod ispitanika je zabilježeno 155 kardiovaskularnih bolesti. Neke su imale smrtni ishod.

Znanstvenici su otkrili da popodnevno drijemanje jednom do dvaput  tjedno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara te zastoja srca za 48 posto u odnosu na ljude koji nemaju naviku odmaranja poslijepodne. Studija nije otkrila povezanost između duljine drijemanja i pojave spomenutih zdravstvenih problema. 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!