Ostani doma
Zdravlje
Što se dogodi tijelu kad unesemo previše proteina?
Thinkstock

Proteini su nezaobilazan dio prehrane za vitku liniju i utegnute mišiće. No, možemo li i s njima pretjerati?

Proteini su najomiljeniji makronutrijenti svih onih koji žele izgubiti na kilaži, povećati mišićnu masu i utegnuti se. Gotovo je uvijek smjernica da se za bolju liniju jede više proteina. 

"Proteini su napravljeni od aminokiselina. Kako bi očuvali, regenerirali i potaknuli rast mišića, proteini su ključni", kaže Amy Kubal, nutricionistica, za Woman's Health. Međutim, to ne znači da se s njima ne može pretjerati. 

Koliko je proteina dovoljno, a koliko je previše?

Preporuča se 0.8 grama po kilogramu vaše težine. Prema tome, žena koja ima 60 kilograma trebala bi unositi 48 grama dnevno. No, bitno je u to uključiti druge faktore poput toga koliko se krećemo, koji nam je cilj i životne navike. 

(FOTO: Thinkstock)

"Što smo stariji i što smo aktivniji, brže trošimo mišiće za vrijeme tjelovježbe", tvrdi Kubal i dodaje kako te grupe ljudi moraju uzimati više proteina.  Međutim, tijelo ima granicu do koje može iskoristiti te nutrijente. To je otprilike 30 grama po obroku. 

Što se dogodi kad pojedemo previše proteina?

Nemojte se bojati ako ste pojeli koji gram više jer ne postoje teške nuspojave. 

>> Koji su zdraviji? Proteini biljnog ili životinjskog porijekla?

"Tijelu treba više energije da ih razgradi i vjerojatno ćete se osjećati više sito nego da ste pojeli tanjur ugljikohidrata", objasnila je Kubal. Međutim, ako jedete više od 30 grama proteina po obroke, tijelo će spremati višak kao mast.

(FOTO: Thinkstock)

Posebno oprezni moraju biti oni koji imaju bolesti bubrega jer dijeta bogata proteinima može učiniti dodatnu štetu. Jednako oprezne trebale bi biti osobe koje imaju problema sa srcem i krvožilnim sustavom. 

>> Što je bolje? Razmutiti proteinski prah u vodi ili u mlijeku?

Neke od manje opasnih nuspojava su: 

  • Osjećaj 'nakrcanosti' hranom
  • Konstipacija
  • Nemogućnost gubljenja kilograma

Kako oporaviti tijelo od viška proteina?

Ne može vam biti ništa od jednom obroka s viškom proteina. No, možete ostatak dana piti više vode kako bi pomogli bubrezima da pročiste tijelo i uklone nitrogen iz vašeg organizma. 

U sljedećem obroku odaberite složene ugljikohidrate i zdrave masnoće. 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!<

Reci što misliš!