Ostani doma
Zdravlje
Najbitnije je na vrijeme otkriti: Simptomi upale koje mnogi ljudi previde
thinkstock

Upalni procesi u organizmu javljaju se godinama prije, no što se kronična bolest dijagnosticira

Upala je obrambena reakcija organizma na infekciju, stanična oštećenja, traumu, stres i alergije, a saniranje upale put u dugovječnost i zdravlje.

U studiji provedenoj u Memorial Sloan Kettering centru za tumore u SAD-u otkrilo se da su osobe koje su u mladosti preboljele jake upale, u odrasloj dobi, odnosno 30-ak godina kasnije, imale veći rizik da obole od srčanih bolesti ili kancerogenih tumora te umru prerano. Istraživanje je provedeno na 160.000 ljudi. 

Upala mokraćnog mjehura: prirodno liječenje

Znanstvenici su određivali stupanj upale mjereći sedimentaciju eritrocita, no upala se može detektirati iu "kućnoj radinosti". Internistica Cynthia Li, autorica knjige Brave New Medicine: A Doctor's Unconventional Path to Healing Her Autoimunne Illness otkriva kako.

(FOTO: Pixabay)

Kaže za portal Well and Good da postoje četiri glavna znaka upale, a to su crvenilo, oticanje, vrućina i bol, no nisu jedini. "Upala se manifestira i kroz umor, svrbež, glavobolju, smušenost i probavne probleme", dodaje dr. Li. Simptom koji ne možemo provjeriti golim okom je povišeni kolesterol u krvi.

"Imajte na umu da kronična upala počinje godinama pa čak i desetljećima prije no što je bolest dijagnosticirana. Pravovremeno otkrivena upala najlakše se može ukloniti, a bolest spriječiti", dodaje dr. Li. 

Upala prostate: koji su znakovi da imate prostatitis

Čak i ako nemate niti jedan od ovih simptoma, obratite pažnju na svoj životni stil i način prehrane jeri oni mogu utjecati na pojavu upalnih procesa. 

Konzumirate li često visokoporcesuiranu hranu poput rafiniranih biljnih ulja i šećera, u organizmu dolazi do visokih razina oksidativnog stresa koji oštećuje stanice, a takvo stanje izaziva upale. Isto tako djeluje i konstantna izloženost stresu i emocionalna iscrpljenost. Dolazi do probavnih problema i sindroma propusnih crijeva. Sve gore navedeno preduvjet je za razvoj bolesti stoga treba djelovati na vrijeme. Poboljšajte prehranu, naučite se nositi sa stresom i redovito vježbajte. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!