Ostani doma
Zdravlje
Perilica rublja može biti odgovorna za širenje bakterija i infekcija. Evo što učiniti
Thinkstock

Perilica rublja može biti lego bakterija. Može li tako narušiti vaše zdravlje i što učiniti?

Današnje energetski učinkovite perilice rublja mogu zapravo biti i leglo brojih bakterija. Ova je informacija isplivala nakon što je patogena bakterija otporna na brojne lijekove pronađena na odjeći novorođenčadi u jednoj njemačkoj bolnici. 

Kasnije su rezultati istrage pokazali da su se bakterije proširile upravo iz bolničke perilice rublja. Srećom, djeca se nisu zarazila, a stručnjaci su sve objasnili u časopisu Applied and Environmental Microbiology.

Što se nalazi u vašoj perilici?

Upravo je ovaj slučaj zabrinuo brojne građane koji su se pitali postoje li jednako opasne bakterije u njihovoj perilici kod kuće. Odgovor nije sasvim određen.

(FOTO: Pexels)

"Radi se o perilici u bolnici pa je logično da je bila izložena opasnim bakterijama koje rastu u takvom okruženju", otkrio je liječnik Amesh Adalja za Healthline.

"Takve su bakterije otporne i mogu uzrokovati infekcije, ali i ne moraju", dodao je.

>> Vrijeme je prehlada: Uz ove trikove brže prebolite dosadno šmrcanje i umor

Međutim, većina perilica danas pere odjeću ispod 60 stupnjeva kako bi štedile energiju. To ujedno znači da više bakterija preživi pranje, kaže glavna autorica studije Ricarda Schmithausen.

Štoviše, stručnjaci su otkrili da bakterije rastu u gumenim dijelovima perilice, a zatim se šire za vrijeme ispiranja odjeće.

Bez panike

Međutim, to ne znači da moramo paničariti jer većina bakterija u našoj perilici nije opasna po život. 

(FOTO: Pixabay)

"Osobe koje koriste hladno pranje ili kratko pranje imaju veće šanse da će neke bakterije ostati na tkanini i odjeći. No, mogućnost da otporna, opasna bakterija koja uzrokuje bolesti 'zarazi' vašu perilicu rublja su vrlo male", objasnio je liječnik Bruce Hirsch.

"Svi smo mi izloženi bakterijama stalno bez da se razbolimo. Ipak, studija je pokazala da ako u kući postoji osoba koja je nedavno duže vremena boravila u bolnici, duže pranje na jačoj temperaturi je pametnija opcija", dodao je. 

Zašto je dobro prati perilicu jednom mjesečno?

Ako živite sa starijom osobom, osjetljivom bebom ili djetetom, bilo bi dobro kad biste jednom mjesečno eliminirali bakterije iz perilice.

"Bakterije se najčešće nalaze u otvoru za deterdžent, gumenim dijelovima perilice i na 'bubnju' koji pere", kaže Hilary Metcalf, infektologinja. Posebno bismo trebali obratiti pažnju na perilice koje držimo u potkrovlju, garažama ili podrumima jer tamo bakterije najbolje uspijevaju.

Povremeno obrišite unutrašnjost perilice s dezinificirajućim sredstvom. 

"Pranjem perilicie jednom mjesečno smanjujete rizik da se obitelj zarazi bakterijom ili infekcijama", dodala je Metcalf.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!