Zdravlje
Upala može biti razlog zbog kojeg ne gubite kilograme. Evo što možete učiniti
www.profimedia.hr

Zdravo mršavljenje s dugoročnim rezultatima puno je više od brojanja kalorija, odnosno na njega utječe mnoštvo čimbenika

Osim prehrane i treninga u obzir treba uzeti još nekoliko čimbenika, među kojima je i stanje organizma. Naime, postoji li u tijelu kakva upala, ona može usporiti ili spriječiti gubitak kilograma čak i kod najdiscipliniranijih osoba.

Kako su povezani debljina i upale?

Studija provedena 2019. i objavljena na portalu Science Direct otkrila je poveznicu između upalnih markera u krvi, (C-reaktivnih proteina) i kilograma. Kako su rasli kilogrami tako se povećavala i razina CRP-ova. Ova upala bila je rezultat hormonalnih i metaboličkih promjena te se nije smanjila sve dok osoba nije izgubila suvišne kilograme.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Upala u organizmu može dovesti i do inzulinske rezistencije što vodi do povišene razine šećera u krvi i gomilanja kilograma. Stvara se začarani krug jer debljina  utječe na inzulinsku rezistenciju, a ona pak na debljinu.

Upale su povezane i s hormonom koji regulira apetit. Leptin govori mozgu kada treba jesti, kada stati s jelom te kada ubrzati ili usporiti metabolizam. No, pokazalo se da je funkcioniranje leptina izmijenjeno, odnosno pogoršano s povećanjem tjelesne težine i upalom. Mozak ne dobiva odgovarajuće povratne informacije, tako da je razina leptina i dalje niska što aktivira apetit, a usporava metabolizam (kao kod gladovanja) što čini mršavljenje još težim.

Kombinacija upale, debljine, otpornosti na inzulin i smanjen učinak leptina mršavljenje čine gotovo nemogućim. Dodamo li tome još i stres, nedostatak sna i lošu prehranu te sjedilački način života imamo "dobitnu" kombinaciju za pretilost i brojne kronične bolesti.

(FOTO: Pexels)

Što učiniti?

Bilo da imate deset ili 20 kilograma viška, vrlo vjerojatno se vaš organizam bori s nekom upalom, što ga dovodi u stanje stresa. U takvim situacijama primarna zadaća mu je da se izbori za opstanak i ozdravljenje, a ne mršavljenje. Stoga, želite li skinuti višak kilograma, prvo što biste trebali učiniti je smanjiti upalu u tijelu. To ćete postići pomoću ovih nekoliko koraka.

  • Izbjegavajte prerađenu hranu i šećer

Kako bi se organizam izliječio i oporavio treba mu kvalitetno gorivo, odnosno hrana bogata nutrijentima. Jedite sezonsko, lokalno i raznoliko, izbacite iz prehrane šećer i prazne ugljikohidrate jer oni stvaraju upale u tijelu. Kuhajte sami umjesto da kupujete gotova jela.

  • Namirnice s antiupalnim učinkom

U svoju prehranu uvrstite namirnice koje ublažavaju upale, a to su one koje su bogate antioksidansima, fitokemikalijama i omega-3 masnim kiselinama. To znači da bi se na vašem stolu redovito trebali naći orašasti plodovi, maslinovo ulje, avokado, riba, voće i povrće, osobito zeleno lisnato povrće poput brokule i kelja.

  • Spavajte

Uvedite higijenu spavanja u svoju dnevnu rutinu. To znači da ćete na počinak odlaziti uvijek u isto vrijeme i ustajati u isto vrijeme, bez obzira je li vikend ili radni dan. Vodite računa da spavate najmanje sedam sati. Izbjegavajte kofein, ostale stimulanse i tešku hranu u drugom dijelu dana, prozračujte redovito spavaću sobu i držite je hladnijom od ostatka stana. Odmor i kvalitetan san ključni su za psihičko i fizičko zdravlje.

  • Uživajte

Priuštite se odmor, druženje s prijateljima, hobije koji vas ispunjavaju. Šetajte, vježbajte, prakticirajte jogu, oslobodite se od stresa na način koji vam najbolje odgovara. Ne podcjenjujte vrijeme za sebe, odmor i uživanje. Ono nas liječi isto kao i dobar san, zdrava prehrana i rekreacija.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!