Zdravlje
Jednostavno, a itekako učinkovito: Zašto je istezanje ključno za zdravlje tijela?
Pexels

Vježbe istezanja izuzetno su brze i jednostavne, a u isto vrijeme rade veliku stvar za naše zdravlje

Kardio i vježbanje utezima stalno nam je negdje u glavi. Međutim, one najjednostavnije vježbe - vježbe istezanja, često zaboravljamo i ne doživljavamo ih kao ključni dio kvalitetnog treninda. 

No, "istezanje igra ključnu ulogu u našem generalnom zdravlju, fitnesu i važno je kako bi održali mišiće fleksbilnima, jakima i zdravima", kaže instruktorica pilatesa Gaby Noble, za Woman Magazine. 

Preporučeno za tebe

Upravo je ta fleksibilnost najvažnija. 

(FOTO: Thinkstock)

"Ako vam mišići nisu gipki, onda ne možete neke pokrete napraviti kako treba pa se mišići skraćuju i postaju napeti. Napetost vodi do bolova, lošeg držanja i slabe ravnoteže pa se tako javljaju problemi u svakodnevnom životu. Postaje teško obavljati stvari po kući ili igrati se s djecom", dodala je Gaby.

Vježbe istezanja vrlo su jednostavne i možemo ih napraviti gdje god da jesmo. Čak i vježbe istezanja vrata i ramena možete izvesti na poslu kako biste odmah osjetili opuštanje. 

Neke od prednosti istezanja su:

  • smanjeni stres
  • ublaženi bolovi i napetost mišića
  • poboljšana cirkulacija 
  • veća pokretljivost
  • manji rizik od ozljeda
  • bolja kvaliteta života 

Imajte na umu da ako se sad istegnete, a zatim sljedećih sedam dana opet zaboravite - nećete osjetiti efekt. Moramo se svakodnevno istezati kako bismo osjetili promjenu u tijelu. Mjesecima skupljamo napetost u mišićima pa im tako ne možemo u samo nekoliko dana vratiti fleksibilnost.

Pripazite da se uvijek prije istezanja zagrijete zato što inače možete ozljediti mišiće.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!