Ostani doma
Zdravlje
Fitoterapeutkinja Žalac savjetuje kako se prirodnim putem boriti protiv gripe te otkriva recept za čaj koji će nas zaštititi od virusa
Pexels

Kako bismo 'neokrznuti' prošli kroz zimu, svakodnevno treba jačati organizam. Osim kvalitetnom prehranom, rekreacijom i boravkom na svježem zraku tu uvelike pomažu određene biljke

Koje su to biljke i kako ih najbolje iskoristiti odgovorila nam je terapeutkinja Maja Žalac, a čitateljicama Života i stila poklanja i recept za čaj koji preporuča piti svakodnevno u ovo doba godine. 

"Za borbu protiv gripe najbolje su bazga (Sambucus nigra) i ehinacea (Echinacea purpurea) jer djeluju na prirodno jačanje imuniteta i protiv virusa. 

Kod bazge, za imunološko i protuvirusno djelovanje zaslužne su njene bobice (Sambuci fructus), dok bazgin cvijet djeluje dijaforetično i diuretički (potiče znojenje i mokrenje), što je odlično svojstvo ukoliko vas je gripa već dohvatila jer pomaže bržem uklanjanju virusa iz organizma. 

Sve navedeno možemo uzimati u obliku tinkture (biljnih kapi), u čaju ili čajnoj mješavini te kao biljni sirup. Često imam radionice i savjetovanja na tu temu, gdje možete sami naučiti izrađivati svoje pripravke, prilagođene potrebama svoje obitelji, ovisno o dobi, dijagnozama, općem zdravstvenom stanju", kaže Žala te savjetuje da je takve pripravke najbolje uzimati kada osjetimo da nas "hvata" prehlada ili gripa, a maksimalno, bez prekida do šest tjedana. 

"Osobama s autoimunim bolestima ne preporuča se uzimanje", naglašava fitoterapeutkinja.

(FOTO: Pexels)

Osim biljnih pripravaka, tu su i eterična ulja koja imaju blagotvoran učinak na dišne puteve i pluća te općenito na jačanje imuniteta.

"Svakako preporučam korištenje eteričnog ulja ravensare, čijim mazanjem izvana (ili inhalacijama) odlično djelujemo na imunitet i protiv virusa, a prikladno je za djecu već od tri mjeseca starosti. Uz ravensaru može se dodati i eukaliptus globulus ili radiata za djecu mlađu od tri godine godine", kaže Žalac. 

Recept za čaj protiv viroza, prehlade i gripe:

  • bazgine bobice ili ehinacea 20 g
  • bazgin cvijet 15 g
  • crni sljez 15 g
  • trputac 15 g
  • šipak 15 g
  • kamilica 10 g
  • lipa 10 g

"Izmiješajte sve biljke u svoju čajnu mješavinu te po potrebi pripremite čaj tako da jednu čajnu žličicu stavite kuhati u dva decilitra hladne vode, kad zakipi ostavite poklopljeno pet do deset minuta, procijedite, dodajte med i limun te popijte dvije do tri šalice dnevno", savjetuje fitoterapeutkinja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!