Zdravlje
Hrana zbog koje ćete imati dobar vid i zdrave oči
www.pixabay.com

Zdravlje naših očiju ovisi o mnogim različitim čimbenicim životnog stila i genetike. Neki su izvan naše kontrole, a neke možemo kontrolirati

"Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoj vid i dugoročno zdravlje očiju je jesti uravnoteženu prehranu s visokim udjelom voća i povrća te malo zasićenih masti i šećera", kaže liječnica Chrisitne Joy za Health. Također, vitamini A, C, E i mineral cink su posebno važni za zdravlje očiju. Joy je preporučila koje namirnice treba unositi kako bismo imali zdrave oči i dobar vid:

Zeleno lisnato povrće

Tamno zelenilo povrće poput kelja i špinata sadrži ključne tvari poput luteina i zeaksantina. Oba antioksidansa nalaze se u visokoj koncentraciji u centru mrežnice koja je odgovorna za ono što vidite neposredno ispred sebe. Tijelo prirodno ne proizvodi ove važne tvari pa ih je važno unositi u prehrani.

Mrkva

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Konzumiranje mrkve neće odmah popraviti vid, ali postoji puno istine u tome da može zaštititi vid. Mrkva sadrži puno vitamina A koji pomaže u zaštiti površine očiju i ključan je za borbu protiv suhoće oka, a pomaže za održavanje dobrog vida.

(Foto:Shutterstock

Paprika babura

Iako su paprike dostupne tijekom cijele godine, vrhunac sezone im je od rujna do listopada. Ove paprike pomažu u održavanju zdrave površine očiju i smanjuju rizik od degeneracije povezane s godinama. Samo jedna šalica paprike daje 100 posto preporučene dnevne doze vitamina A i C.

Tikve

Ovo povrće sadrži vitamine A, C i E, mineral cink, vlakna, lutein i zeaksantin. Ovi mikronutrijenti pomažu u borbi protiv degeneracije makule (dio očne pozadine zahvaljujući kojoj oštro vidimo) povezane s godinama i sindroma suhog oka.

Puretina

Ovaj protein sadrži cink i vitamin B3 i sprječava stvaranje očne sive mrene. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!