Ostani doma
Zdravlje
Imate preko 50? Magnezij je vrlo važan za vaše zdravlje
Shutterstock

Magnezij je već povezan s normalnim krvnim tlakom, zdravljem kostiju i zdravom funkcijom mišića

Rizici povezani s bolestima srca glavni su uzroci smrti žena u Hrvatskoj. Slična je situacija i u Sjedinjenim Državama pa se znanstvenici sve češće bave time da smanje rizike za razvoj ovih bolesti. Nedavno izvješće, objavljeno u časopisu Journal of Women’s Health, povezuju veće razine magnezija u prehrani s nižim rizikom od srčanih bolesti žena u menopauzi, piše Mindbodygreen. Ovi nalazi se nadopunjuju na druga istraživanja.

Što su istraživači saznali?

Koristeći podatke Ženske zdravstvene inicijative (Women's Health Initiative)  istraživanje je otkrilo da konzumiranje hrane s magnezijom smanjuje rizik od iznenadnog srčanog zastoja ili fatalne koronarne srčane bolesti. Podaci su sakupljani između 1993. i 1998. u svrhu poticanja ženskog zdravlja. Ukupno je bilo uključeno više od 153 tisuća sudionika.

(Foto: Pixabay)

Prema izvješću, žene u postmenopauzi će najvjerojatnije doživjeti kardiovaskularne bolesti, ali još su uvijek ograničena znanja o tome.

Magnezij je prethodno povezan s normalnim krvnim tlakom, zdravljem kostiju i funkcijom mišića. Manjak magnezija može se manifestirati u obliku glavobolje ili mišićnih grčeva, a povezan je s ne konzumiranjem prehrane koja podržava ovaj hranjivi sastojak, ali i kao nuspojava sindroma propusnih crijeva.

Za žene sa srčanim problemima, istraživači vide ovu vezu kao potencijalnu odskočnu točku za daljnja istraživanja o magneziju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!