Zdravlje
Nova saznanja o visokom krvnom tlaku i soli
Pixabay

Sol zapravo ne izaziva žeđ, već potiče gubitak kilograma mijenjajući ukupne energetske potrebe tijela

Visoki krvni tlak veliki je zdravstveni problem suvremenog čovjeka. Povećava rizik od srčanog i moždanog udara, a s obzirom da nerijetko nema simptoma nazivamo ga tihim ubojicom. Liječnici savjetuju smanjiti udio soli u prehrani jer utječe na krvni tlak tako što stvara žeđ i traži veći unos tekućine, no najnovija studija donosi drugačija saznanja. 

Sol zapravo ne izaziva žeđ, već potiče gubitak kilograma mijenjajući ukupne energetske potrebe tijela. Znanstvenici su otkrili da smanjenje unosa natrija u odraslih s povišenim krvnim tlakom ili hipertenzijom smanjuje žeđ, volumen urina i krvni tlak, ali ne utječe na potrebe metaboličke energije.

Preporučeno za tebe

(FOTO: Pixabay)

Ovi rezultati podržavaju tradicionalno shvaćanje da je smanjenje unosa natrija presudno za upravljanje hipertenzijom - osporavajući nedavna istraživanja. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Hypertension. 

Znanstvenici su otkrili da, iako smanjeni unos natrija nije utjecao na količinu energije potrebne za održavanje stabilne težine, smanjio je žeđ sudionika. Nadalje, volumen urina je bio ili nepromijenjen ili manji uz smanjeni unos natrija.

Ovi rezultati sugeriraju da kod odraslih s povišenim krvnim tlakom ili hipertenzijom manji unos natrija smanjuje žeđ, volumen urina (i vjerojatno unos tekućine) i krvni tlak. Do tih promjena došlo je bez promjene količine energije potrebne za održavanje tjelesne težine. 

"Naša studija naglašava važnost smanjenog unosa soli u svrhu snižavanja krvnog tlaka. Javnozdravstvene preporuke usmjerene na smanjenje soli trebaju i dalje biti na snazi bez straha da će ovakva praksa pridonijeti debljanju", kaže za portal Medical X Press voditelj studje Stephen Juraschek. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!