Ostani doma
Zdravlje
Manjak seksa jedan od faktora preuranjene menopauze?
Pexels

Seksualna aktivnost utječe na hormonalno stanje žena, odnosno na ulazak u menopauzu, tvrde znanstvenici

Žene koje imaju spolne odnose jednom tjedno, u manjem su riziku za 28 posto da uđu ranije u menopauzu, od žena koje ih imaju jednom mjesečno ili rjeđe, pokazalo je istraživanje provedeno na gotovo 3000 žena u SAD-u.

Rezultati, objavljeni u časopisu Royal Society Open Science, demantirali su prethodna otkrića da je udaja za muškarca ili izloženost muškim feromonima utjecala na vrijeme menopauze, za koju autori kažu da je uvelike povezana s genetikom.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

"Povećana seksualna aktivnost  smanjuje rizik od preuranjene menopauze", kaže autorica studije Megan Arnot za portal Health.com.

(FOTO: Thinkstock)

"Možda postoji trenutak u životu kada je bolje prestati ovulirati i usmjeriti energiju u nešto drugo, ako ne planirate imati dijete (s obzirom da nemate partnera, odnosno seksualnih odnosa)", objašnjava autorica. Na početku studije žene koje su u njoj sudjelovale u prosijeku su imale 45 godina.

Tijekom desetogodišnjeg perioda one su bilježile svoju seksualnu aktivnost i hormonalne promjene. 45 posto ispitanica ušle su u menopauzu u 52. godini. One koje su imale seksualne odnose na tjednoj razini i češće bile su u 28 posto nižem riziku da ranije uđu u menopauzu.

​​"Ako ove rezultate tumačimo iz perspektive fizičke aktivnosti i forme, postoji mogućnost da u tijelu postoji seksualni signal, odnosno poruku kako je i dalje spremno na trudnoću", dodaje Arnot.

"Tijekom ovulacije imunološka funkcija je oslabljena, a tijelo podložnije bolestima. Ako nema seksa, a time ni mogućnosti za trudnoću, tada nema smisla niti ulagati energiju u ovaj 'skupi' proces, osobito ako postoji bolji način da ju iskoristimo", zaključuje autorica studije.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!